Evropa

Od juna postepen povratak slobodnog kretanja unutar EU

Komentari

Autor: Tanjug

25/05/2021

-

17:27

Od juna postepen povratak slobodnog kretanja unutar EU
Od juna postepen povratak slobodnog kretanja unutar EU - Copyright Tanjug/AP/John Thys

veličina teksta

Aa Aa

Lideri EU 27 izrazili su danas optimizam povodom poboljšanja epidemiološke situacije u Evropi.

Do kraja maja očekuje se raspodela više od 300 miliona doza vakcina protiv koronavirusa zemljama članicama, a u junu još dodatnih 400 miliona doza, najavljeno je sa samita u Briselu.

Ubrzana vakcinacija, zajedno sa početkom primene digitalnih kovid sertifikata već u junu bi trebalo da normalizuje slobodu kretanja unutar EU, dodaju u Evropskom savetu.

”Imaćemo dovoljno vakcina da do kraja jula vakcinišemo 70 procenata odrasle poulacije. Ako ovako nastavimo moći ćemo bezbedno da ponovo otvorimo naša društva”, poručila je predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen.

On je izrazila nadu da će Evropska agencija za lekove odobriti vakcinu ”Fajzer i Bajontek” za maloletnike od 12 do 15 godina i naglasila da istrživanja pokazuju da su postojeće vakcine efikasne i protiv poznatih mutacija i sojeva virusa Kovid-19.

Kada je reč o digitalnim sertifikatima oni bi, prema rečima fon der Lajen, od sredine juna trebalo da postepeno vrate slobodu kretanja unutar EU.

”Mehanizam prepoznavanja sertifikata će biti spreman na EU nivou od 1. juna, a od sredine juna zemlje članice će biti u prilici da se uključe u sistem. Na zemljama članicama je zadatak da pripreme svoje nacionalne sisteme za izdavanje sertifikata”, kaže Fon der Lajen.

Ona zaključuje da su digitalni sertifikati jedinstvena prilika da EU konkretno pokaže kako doprinosi boljitku svakodnevog života svojih građana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa