Evropa

Na Kanarskim ostrvima uništeno je 185 zgrada zbog erupcije vulkana: Lava je izolovala oko 400 hektara zemljišta

Komentari

Autor: Tanjug

22/09/2021

-

11:13

Na Kanarskim ostrvima uništeno je 185 zgrada zbog erupcije vulkana: Lava je izolovala oko 400 hektara zemljišta
Erupcija vulkana na španskom ostrvu La Palma - Copyright Tanjug/AP/Emilio Morenatti

veličina teksta

Aa Aa

U erupciji vulkana u La Palmi na Kanarskim ostrvima uništeno je 185 zgrada od kojih su 65 privatne kuće, a uništeno je i poljoprivredo zemljište što je nanelo veliku štetu ostrvskoj ekonomiji.

Vulkanska lava je izolovala oko 400 hektara zemljišta na kojima se godišnje proizvede 20 miliona kilograma banana, odnosno 20 odsto ukupne proizvodnje banana, prenosi La Vangvardia.

Najviše su pogođene opštine El Paso i Los Ljanos de Aridane.

Prema podacima Vulkanološkog instituta na Kanarskim ostrvima, erupcijom vulkana je pogođeno 153 hektara zemlje u La Palmi.

Pored materijalne štete velika je opasnost i po životnu sredinu, pre svega zbog toksičnih isparenja, ali i od klizišta, odrona i cunamija, prenosi El Pais.

U utorak popodne održan je sastanak španskog premijera Pedra Sančesa, regionalnog premijera Anhela Viktora Toresa i predsednika ostrvskog veća Marijana hernandeza zapate, koji su nakon toga pozvali lokalno stanovnoštvo da preduzme mere opreza i izbegavaju korišćenje puteva.

Do sada je evakuisano više od 6.000 stanovnika od kojih su mnogi izgubili svoje kuće.

Lava je takođe uništila između 300 i 400 poljoprivrednih gazdinstava, posebno onih na kojima se uzgajaju banane, a pored ljudi evakuisane su i životinje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa