Evropa

Erupcija vulkana na Kanarskim ostrvima, naređena evakuacija 35.000 ljudi

Komentari

Autor: Tanjug, Jutarnji list

19/09/2021

-

17:50

Erupcija vulkana na Kanarskim ostrvima, naređena evakuacija 35.000 ljudi
Erupcija vulkana La Palma na Kanarskim ostrvima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na španskom ostrvu La Palma danas je došlo do erupcije vulkana, saopštila je ostrvska vlada.

Nakon erupcije koja se dogodila u 15:15 časova po lokalnom vremenu, dim se podigao u nacionalnom parku Kumbre Vieha na jugu ostrva, navela je vlada.

Do erupcije je došlo neposredno nakon što su vlasti evakuisale oko 40 osoba koje su slabo pokretljive i životinje sa farmi iz sela koja se nalaze u blizini vulkana.

Ostrvo je trenutno pod drugim od četiri stepena za uzbunu te nije naređena evakuacija 35.000 ljudi koji žive u blizini vulkana, prenosi Jutarnji list.

Na ostrvu su raspoređeni i vojnici kako bi pomogli u evakuaciji, navelo je Ministarstvo odbrane jer se očekuje da će biti potrebna dodatna evakuacija građana iz obližnjih gradova.

Pre erupcije, naučnici su zabeležili seriju zemljotresa jačine 3,8 stepeni u nacionalnom parku, naveo je Španski nacionalni geografski institut.

"Potresi postaju sve snažniji i magma se ustrajno primiče površini. Kako postoji rizik od erupcije vlasti su odlučile da evakuišu neke ljude", kazao je ranije portparol Instituta za vulkanologiju Kanarskih ostrva.

Tanjug/AP/Carlota Manuela Martin Fuentes

 

Nakon što su naučnici zabreležili niz od 4.000 podrhtavanja tla, vlasti su 14. septembra oglasile tzv. žutu uzbunu, drugu od četiri razine uzbune.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa