Evropa

Deklaracija zemalja srednje Evrope: Imigracija ne bi trebalo da bude odgovor na pad nataliteta

Komentari

Autor: Fonet

23/09/2021

-

19:56

Deklaracija zemalja srednje Evrope: Imigracija ne bi trebalo da bude odgovor na pad nataliteta
Deklaracija zemalja srednje Evrope: Imigracija ne bi trebalo da bude odgovor na pad nataliteta - Copyright AP Photo/Laszlo Balogh

veličina teksta

Aa Aa

Lideri zemalja srednje Evrope potpisali su danas u Budimpešti zajedničku deklaraciju u kojoj se navodi da imigracija ne bi trebala biti odgovor na pad nataliteta Evropske unije, i pozvali zemlje članice da obiteljsku politiku drže pod nacionalnom nadležnošću.

"Povećanje broja evropske dece je ključno za očuvanje evropske hrišćanske kulture i drugih verskih tradicija za druge generacije", navodi se u izjavi koju su potpisali premijeri Mađarske, Poljske, Češke Republike, Slovenije i predsednik Srbije.

"Migracije ne bi trebale biti glavni alat za rešavanje demografskih izazova", ističe se u deklaraciji Demografskog samita u Budimpešti, prenosi Radio slobodna Evropa.

Prema podacima Eurostata, natalitet u Evropskoj uniji opada od 2000. godine, sa prosekom od 1,53 rođena deteta po ženi u 2019. godini što je znatno ispod oznake od 2,1 koja se smatra dovoljnom za sprečavanje pada broja stanovnika.

Prvi put održan 2015. godine, takozvani Demografski samit u Budimpešti održava se svake dve godine sa ciljem borbe protiv migracija i podcitanjem hrišćanskih parova da rađaju više dece.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa