Evropa

Otvorena birališta za parlamentarne izbore u Nemačkoj

Komentari

Autor: Tanjug

26/09/2021

-

09:09

Otvorena birališta za parlamentarne izbore u Nemačkoj
Otvorena birališta za parlamentarne izbore u Nemačkoj - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Nemačkoj su jutros otvorena birališta na kojima građani biraju 20. saziv Bundestaga, a u saveznim pokrajinama Berlin i Meklenburg-Zapadna Pomeranija (Mek-Pom) biraju se i pokrajinski parlamenti.

Na izborima pravo glasa ima oko 60,4 miliona Nemaca, što je gotovo milion birača manje nego pre četiri godine na prethodnim parlamentarnim izborima 2017. godine, prenose agencije. Oko 2,8 miliona ljudi glasa prvi put na izborima za Bundestag.

Nemačka je podeljena na 299 izborne jedinice, od čega ih je najviše u najmnogoljudnijoj saveznoj pokrajini Severnoj Rajni-Vestfaliji (64), a najmanje u saveznoj pokrajini-gradu Bremenu (2).

Tanjug/AP/Martin Meissner

 

Ove godine se zbog pandemijskih uslova očekuje i rekordan broj glasača koji će glasati na daljinu. Kako se navodi, njihov broj je u stalnom porastu poslednjih godina. Na izborima 2017. godine je na taj način glasalo 28,6 odsto birača, a predviđa se da će na ovim izborima putem pošte glasati gotovo 40 posto.


Dvadeseti saziv Bundestaga bi mogao da bude i najveći do sada Prve procene na temelju izlaznih anketa biće objavljene odmah po zatvaranju birališta u 18 sati, a rezultati na temelju prebrojanih glasova stizaće tokom večeri.

profimedia

 

Prvi nepotpuni službeni rezultati očekuju se oko ponoći

Za razliku od prethodnih, ove godine se tri stranke bore za mesto šefa vlade, a moguće je da nijedna od njih neće moći da formira većinu u Bundestagu sa samo jednim koalicionim partnerom.

To su Hrišćansko demokratska unija (CDU), Socijaldemokratska stranka i stranka Zelenih.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa