Evropa

Na La Palmi lava je progutala crkvu: Španska vlada proglasila ostrvo zonom katastrofe

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug

28/09/2021

-

14:57

Na La Palmi lava je progutala crkvu: Španska vlada proglasila ostrvo zonom katastrofe
Na La Palmi lava je progutala crkvu: Španska vlada proglasila ostrvo zonom katastrofe - Copyright Printscreen YouTube/Global News

veličina teksta

Aa Aa

Lava iz vulkana Kumbre Vieha na ostrvu La Palma progutala je crkvu koja se nalazila na putu lave ka moru.

Na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama vidi se oblak dima iznad zvonika, a zatim i kako lava obara crkvu koja nestaje u njoj, prenosi španski Euronews.

Erupcija vulkana počela je 19. septembra, a šteta koja je napravljena procenjena je za sada na oko 400 miliona evra.

U lavi je stradalo oko 420 objekata i građevina, poljoprivredno zemljište, a oko 7.000 stanovnika je evakuisano.

Španska vlada proglasila je danas ostrvo La Palma, koje je pogođeno vulkanskom erupcijom, zonom katastrofe, što je potez koji će pokrenuti hitne subvencije i druge mere podrške.

Vlada je najavila prvi paket pomoći od 10,5 miliona evra, koji uključuje oko pet miliona evra za kupovinu kuća, a ostatak za kupovinu nameštaja i osnovnih potrepština za ugrožena domaćinstva, saopštila je danas novinarima portparol vlade Izabel Rodrigez, prenosi Rojters.


Vulkan Kumbre Vijeha na La Palmi, koja pripada Kanarskim ostrvima, je aktivan već deset dana, a nakon kratkog prekida ponovo je juče počeo da izbacuje dim i lavu, koja je do sada uništila oko 600 kuća i drugih objekata, kao i veliku površinu poljoprivrednog zemljišta pod usevima, a evakuisano je oko 6.000 stanovnika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa