Evropa

Borelj: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine do kraja juna

Komentari

Autor: Tanjug

10/05/2021

-

19:40

Borelj: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine do kraja juna
Borelj: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine do kraja juna - Copyright Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys, Pool

veličina teksta

Aa Aa

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj najavio je da će se nova rudna dijaloga Beograda i Prištine održati pre kraja juna jer je nova vlast u Prištini tražila dodatno vreme da se upozna sa situacijom iz prethodnih runda dijaloga.
"Ne možemo da odemo na odmore bez nastavka dijaloga. Dogovorili smo se da pre kraja juna imamo novi sastanak. Nadam se da će do tada imati sve potrebne informcije i da će doći pripremljeni u Brisel", poručio je Borelj.

"Zapadni Balkan je veliki politički problem"

Borelj je za sledeću nedelju najavio da će organizovati tradicionalnu večeru za lidere Zapadnog Balkana u Briselu.
"Na večeri ćemo razmotriti celu političku situaciju na Zapadnom Balkanu. Zapadni Balkan je veliki geopolitički problem. Region je deo problema i deo rešenja. Moramo da ga sagledamo iz geopolitičkog ugla i to ćemo uraditi i sledeće nedelje sa svim liderima sa Zapadnog Balkan", kaže Borelj.
Šef diplomatije EU je tokom današnjeg sastanka Saveta EU i debate o Zapadnom Balkanu pozvao EU ministre da predstave konkretne predloge za jačanja EU angažmana u regionu.
"Nećemo čekati još dve godine, niti dva meseca, pre nego što stavimo Zapadni Balkan ponovo na EU agendu. Pre leta ponovo ćemo razgovarati i razmotrićemo predloge zemlja članica. Sada je trenutak da iskoristimo momentum da se više angažujemo sa regionom", poručio je Borelj.

On je naveo da su se ministri spoljnih poslova EU tokom strateške debate o Zapadnom Balkanu saglasili u oceni da "region ima specijalnu ulogu u Evropi i za Evropu".

"Saglasni smo da je Zapadni Balkan region od ključne geostrateške uloge za EU. Naša posvećenost Zapadnom Balkanu mora da bude vidljiva i to se ne sme dovoditi u pitanje", kaže Borelj.
Pored jasne evropske perspektive regiona, iz Brisela stiže poruka o želji za jačanjem političkog angažmana sa partnerima na Zapadnom Balkanu po pitanjima borbe protiv pandemije, ekonomske saradnje, povezivanja, odbrani od spoljnih uticaja i dezinformacija.
Istovremeno, stiže i poruka o potrebi za ubrzanjem evropskih reformi na Zapadnom Balkanu i jačanju pozitivnog i konstruktivnog narativa kada je u pitanju EU u regionu, ali i Zapadni Balkan u EU.
U Savetu EU zaključuju da Srbija i Crna Gora moraju brže da napreduju u svojim pristupnim procesima, ali da u ovom trenutku nema konkretnih informacija o mogućnosti otvaranja novih poglavlja sa Srbijom u junu.

Region razočaran zbog sporog pristupanja, EU zabrinuta 

U pripremi sastanka evropski zvaničnici su naveli da je EU zabrinuta zbog sve veće frustracije razočaranosti u regionu sporim procesom pristupanja i da mora da razmotri kako da povrati izgubljeni uticaj.
"Moramo da posvetimo zaista stratešku pažnju regionu. Ne smemo da izgubimo srca ljudi koji sebe vide u EU", rekao je slovački ministar spoljnih poslova Ivan Korčok.
Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg ocenio je da se svodi na borbu između evropskog modela života i modela nekih drugih.
"Ako skrenemo pažnju sa Zapadnog Balkana, vakuum će vrlo brzo popuniti drugi, a to nije u našem strateškom interesu", istakao je Šalenberg.
Žozep Borelj je rekao da da nema planova da Severna Makedonija zbog blokade bude ostavljena po strani i pregovori o članstvu otvore samo sa Albanijom. On je najavio novu raspravu o Balkanu na sledećem ministarskom sastanku.

Komentari (0)

Evropa