Evropa

Rumunija uvela nove mere: Maske obavezne i na otvorenom, za vikend policijski čas za nevakcinisane

Komentari

Autor: Tanjug

01/10/2021

-

11:14

Rumunija uvela nove mere: Maske obavezne i na otvorenom, za vikend policijski čas za nevakcinisane
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rumunska vlada uvela je nova ograničenja kako bi zaustavila rast novih infekcija koronavirusom, uključujući obavezno nošenje maski i na otvorenom prostoru, ali je odlučila da škole ostanu otvorene.

Broj novih infekcija kovidom-19 u Rumuniji dostigao je juče 12.032, što je novi rekord, a jedinicama za intenzivnu negu u celoj zemlji ponestalo je mesta.

Rumunija ima drugu najnižu stopu vakcinacije u Evropskoj uniji, prenosi agencija Rojters.

Rumunska vlada je uvela obavezu nošenja maske i u zatvorenim i na otvorenim javnim prostorima na mestima gde incidencija prelazi 6 na 1.000 ljudi.

Pristup restoranima, teretanama, pozorištima, bioskopima i drugim zatvorenim prostorima biće omogućen sa polovinom kapaciteta i samo za osobe koje su potpuno vakcinisane ili su već bile zaražene virusom.

Policijski čas za nevakcinisane

Za vikend će biti uveden policijski čas za one koji nisu vakcinisani. Školama je omogućeno da ostanu otvorene osim ako se u učionicama ne prijave slučajevi kovida 19.


Rojters navodi da Rumunija zaostaje za ostalim zemljama EU u vakcinaciji, jer je samo trećina odraslog stanovništva potpuno vakcinisana usled nepoverenja u državne institucije i usled kampanja dezinformacija.

Oko 40 odsto medicinskog i školskog osoblja nije vakcinisano.

Rumunija je u utorak počela da nudi treću dozu vakcine, preporučujuhi je medicinskom osoblju i ljudima sa visokim rizikom od zaražavanja, ali ostavljajući mogućnost da je primi svako je primio drugu dozu pre više od šest meseci.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa