Evropa

Raskid vladajuće koalicije u Rumuniji, otvoren put za izglasavanje nepoverenja premijeru

Komentari

Autor: Tanjug

06/09/2021

-

23:21

Raskid vladajuće koalicije u Rumuniji, otvoren put za izglasavanje nepoverenja premijeru
Florin Kicu - Copyright EPA/Robert Ghement

veličina teksta

Aa Aa

Jedna od stranaka koalicione rumunske vlade, USR-Plus, povući će svoje ministre iz vlade, otvarajući put za izglasavanje nepoverenja premijeru Florinu Kicuu.


Raskid koalicije koja uključuje najveću rumunsku stranku, Kicuove liberale, etničku mađarsku grupu i USR-Plus, mogao bi da ugrozi ambiciozan plan smanjenja budžeta i spoljnog deficita ove države, preneo je Rojters.

Razgovori između koalicionih partnera održani u petak nisu rezultirali dogovorom o podršci Kicuu, a USR-Plus insistira na tome da sruši premijera uz pomoć opozicionih ultranacionalista.

"Sutra ujutro, ostavke naših ministara naći će se na premijerovim stolu", rekao je novinarima lider USR-a Dan Barna.

Koalicija zajedno kontroliše 56 odsto parlamenta, a Barna je naglasio da bi njegova grupacija želela da zadrži sadašnju vladajuću koaliciju, ali bez Kicua jer je izgubio njihovo poverenje.

Barna je rekao da je USR-Plus prikupio 122 potpisa za glasanje o poverenju premijeru uz pomoć nacionalističke partije AUR, nakon što je njen ministar pravde smenjen kada se usprotivio šemi finansiranja razvoja lokalne infrastrukture.

Da bi Kicuu bilo izglasano nepoverenje moralo bi da za to glasaju najmanje 234 poslanika, dok će termin glasanja biti određen sutra, 7. septembra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa