Evropa

Bivši predsednik Gruzije tvrdi da se vratio u zemlju gde mu preti hapšenje, ministarstvo demantuje

Komentari

Autor: Tanjug

01/10/2021

-

12:19

Bivši predsednik Gruzije tvrdi da se vratio u zemlju gde mu preti hapšenje, ministarstvo demantuje
Mihail Sakašvili - Copyright AP/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Bivši gruzijski predsednik Mihail Sakašvili, koji tvrdi da se vratio u zemlju, nije prešao državnu granicu Gruzije, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Sakašvili je ranije danas na svojoj Fejsbuk stranici napisao da se vratio u Gruziju nakon osam godina, piše Tass, i podseća da mu u njegovoj zemlji preti hapšenje.

Bivši predsednik je u ponedeljak rekao da je kupio avionsku kartu za Tbilisi kako bi prisustvovao lokalnim izborima, i kasnije su fotografije njegovih rezervisanih karata bile objavljene na internetu.

On je takođe objavio video snimak na kome tvrdi da se nalazi u Batumiju. Gruzijske vlasti su više puta izjavile da će ga odmah uhapsiti po njegovom dolasku u zemlju.

"Sakašvili nije prešao državnu granicu Gruzije", navodi se u saopštenju ministarstva.

Optužen za ubistvo

Mihail Sakašvili je bio predsednik Gruzije od januara 2004. godine do novembra 2013. godine kada je napustio zemlju nekoliko dana pre isteka svog mandata.

Odmah nakon toga, četiri krivična postupka su pokrenuta protiv njega, od kojih je do sada osuđen za dva.

U januaru 2018. godine, Gradski sud u Tbilisiju osudio je Sakašvilija u odsustvu na tri godine zatvora za ubistvo Sandra Girgvlijanija, sluzbenika Gruzijske ujedinjene banke.

U junu 2018. godine, isti sud ga je osudio na šest godina zatvora zbog napada na poslanika Valerija Gelašvilija 2005. godine.

Komentari (0)

Evropa