Evropa

Pre 31 godinu ujedinili su se istok i zapad Nemačke, tri decenije kasnije neke podele su i dalje tu

Komentari

Autor: Tanjug

03/10/2021

-

16:01

Pre 31 godinu ujedinili su se istok i zapad Nemačke, tri decenije kasnije neke podele su i dalje tu
Pre 31 godinu ujedinili su se istok i zapad Nemačke, tri decenije kasnije neke podele su i dalje tu - Copyright Tanjug/Jan Woitas/Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka je danas proslavila tačno 31 godinu od ponovnog ujedinjenja Istoka i Zapada zemlje, a odlazeća kancelarka Angela Merkel izjavila je da Nemci moraju da nastave da rade za demokratiju.

Ona je poručila da "mentalno i strukturno ujedinjenje još nije završeno" i da tri decenije kasnije ostaje politička i ekonomska podela između nekadašnjeg komunističkog istoka i zapada Nemačke, prenosi AP

"Demokratija ne postoji jednostavno. Umesto toga moramo raditi zajedno, iznova i iznova, svaki dan", rekla je ona.

Ona je rekla da dezinformacije i podstrekivanje predstavljaju napad na demokratiju, i da takve rezultate ne treba uzimati zdravo za gotovo.

Merkel je, kao primere verbalnog napada koji su doveli do radikalizacije u nemačkom društvu, navela ubistvo jednog od regionalnih političara svoje partije, napad na Halajn sinagogu i nedavno ubistvo radnika bezinske pumpe koji je zamolio mušteriju da stavi masku.

I dalje postoje razlike na istoku i zapadu zemlje

Izborni rezultati u Nemačkoj otkrivaju da i nakon 31 godine još postoje velike razlike između istoka i zapada zemlje i da je jedinstvo mnogo više od formalnog čina ujedinjenja dva dela zemlje, smatra Harison Mvilima, koji je učestvovao na putovanju širom Nemačke koje je uoči izbora organizovao program Dojče vele za Afriku.

Prema njegovom mišljenju, rezultati nedavno održanih nemačkih saveznih izbora otkrili su ogromnu razliku između glasača na istoku zemlje i onih u drugim delovima Nemačke.

Desničarska stranka Alternativa za Nemačku (AfD) ostvarila je uspeh na istoku, posebno u pokrajinama Saksoniji i Tiringiji, dok su etablirane stranke, kao što su Socijaldemokrate, Demohrišćanska unija, stranka Zelenih i Slobodne demokrate (FDP), odnele najviše glasova u ostalim pokrajinama.

Ovakvi rezultati me nisu iznenadili, istakao je Mvilima.

"Na putovanju po Nemačkoj imao sam priliku da posetim gradove i u istočnoj i u zapadnoj Nemačkoj, a ono što me je najviše pogodilo je bila vidljivost plakata stranke AfD u gradovima na istoku, poput Halea gde sam imao priliku da razgovaram sa glasačima, ali i političarima", rekao je on.

Ključna stvar koju sam shvatio na putovanju je bila činjenica da glasači na istoku i dalje gaje oprečna osećanja prema etabliranim strankama, kao i da imaju osećaj da su zapostavljeni, istakao je Mvilima.

Prema njegovom mišljenju, glasanje za AfD je bilo način da građani izraze svoj bes zbog tih političara i njihove politike.

On tvrdi da osećaj jedinstva prestaje tamo gde počinje dugotrajno osećanje nejednakosti između ujedinjenih delova zemlje.

Razlozi za postizanje jedinstva ili stvaranje odvojenosti su različiti, naveo je Mvilima i dodao da je Nemačku podelio Hladni rat.

On je istakao da 31 godinu od ponovnog ujedinjenja Nemačke i dalje vredi težiti ka idealu jedinstva i prihvatiti ga kao prirodni i stalno rastući poduhvat.

Putin uputio telegram

Razvoj konstruktivne saradnje između Rusije i Nemačke i njihov zajednički rad kada je reč o međunarodnim pitanjima bili bi korisni za stanovnike obe zemlje, napisao je danas u telegramu ruski predsednik Vladimir Putin nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i predsedniku Frank-Valteru Štajnmajeru povodom Dana nemačkog jedinstva.

"Ujedinjenje Nemačke postalo je važan istorijski događaj koji je označio kraj Hladnog rata u Evropi, kao i početak novog odnosa između naših zemalja", navodi se u telegramu, prenosi agencija Tass.

Ruski predsednik je izrazio uverenje da će razvoj konstruktivne bilateralne saradnje u različitim oblastima biti u najboljim interesima ruskog i nemačkog naroda.

Komentari (0)

Evropa