Evropa

Još jedna klapa za kancelarku: Merkelova na poziciji još nekoliko meseci - prilika za rekord, ali i za uticaj

Komentari

Autor: N. Zdravković, T. Krnjaić

03/10/2021

-

14:16

Još jedna klapa za kancelarku: Merkelova na poziciji još nekoliko meseci - prilika za rekord, ali i za uticaj
Angela Merkel - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Iako su parlamentarni izbori u Nemačkoj završeni, formiranje nove vladajuće koalicije moglo bi da potraje. To znači da odlazeća kancelarka Angela Merkel ostaje na toj poziciji  još neko vreme, iako joj se mandat završio posle izbora 26. septembra. 

Prema Ustavu Nemačke, dok se ne formira izborna koalicija i dok se ne potvrdi mandat novog kancelara, Angela Merkel će ostati na poziciji  na kojoj je već 16 godina. Rekord bi mogla da obori ako bude kancelarka i posle 16. decembra, jer bi u tom slučaju bila na vlasti duže nego njen prethodnik u CDU i mentor Helmut Kol. 

Kako sada stvari stoje, gotovo je sigurno da će pregovori o postizbornoj koaliciji da budu dugi i komlikovani. Izori su rezultirali veoma tesnom razlikom između dve najveće partije SPD i CDU: Takođe, gotovo je izvesno da će vladu ovoga puta morati da formiraju tri stranke. 

Već smo videli jedan dug proces formiranja nemačke vlade i to posle izbora 2017. godine, kada je bilo potrebno oko pet meseci za novi kabinet. 

Kakvu ulogu će da ima Merkelova?

Potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić smatra da će aktuelna kancelarka uložiti svoj politički autoritet u formiranje nove vlade. 

"Svakako ostaje na tom mestu dok Bundestag ne potvrdi izbor novog kancelara, to može da potraje mesecima, a Angela će sigurno iskoristiti svoj uticaj na formiranje buduće koalicije", rekla je Grubješić za Euronews Srbija.

Kako je navela, trenutno postoje jednake šanse i za SPD i CDU da budu na čelu buduće koalicije.

Da i posle 26 septembra zaprvo neće biti kraj mandata Merkelove rekao je i ranije za Euronews Srbija nekadašnji dopisnik "Politike" Miroslav Stojanović. 

"Očigledno je da će pregovori oko stvaranja nove vladajuće koalicije potrajati malo duže, možda čak duže nego obično zato što je situacija krajnje neizvesna", rekao je on i dodao da će "slaganje karata" potrajati.

Angela Merkel je svakako jedna od najuticajnijih političkih figura u Evropi i Evropskoj uniji, pa njen ostanak na ovoj poziciji nije zanemariv.

Tanjug AP/John Thys

 

To pokazuje izjava predsednika Francuske Emanuela Makrona koji je pre izbora najavio nastavak saradnje sa Aneglom Merkel, sve do formiranja nove vlade Nemačke.

"Do formiranja vlade, gospođa kancelarka, draga Angela Merkel, i ja nastavićemo da blisko sarađujemo po glavnim pitanjima za koja nastojimo da nađemo francusko-nemačka rešenja, kao što smo to činili od prvog dana", rekao je Makron nakon razgovora sa Merkel 16. septambra.

Najavila povlačenje pre tri godine

Angela Merkel najavila je svoje povlačenje sa mesta kancelara, ali iz politike još 2018. godine.
Ona se te godine povukla sa čela Hrišćansko-demokatske unije (CDU), te najavila da se 2021. neće kandidovati na izborima.

Dodala je da, iako ne može biti kriva za sve, nosi veliki odgovornost kao kancelarka, kako za uspeh, tako i neuspeh i da je očigledno građani krive za mnogo stvari, pa je to signal da je vreme za povlačenje.

Tim povodom, spekulisalo se da je Merkel svesna da neće osvojiti još jedan mandat na izborima 2021. godine, te je donela ovakvu odluku.

"Iako i dalje stojim iza svog stava da je hrabro ali i dobro da šef stranke vodi i vladu, mislim da je vreme da omogućim svojoj partiji da sa novim rukovodstvom može da se priprema za vreme posle mene. Mislim da su ovako veće šanse nego što su rizici", izjavila je Merkel kada se povukla sa mesta lidera svoje partije.

Za predsednika CDU-a u januaru ove godine izabran je Armin Lašet, koji je sada i kandidat te stranke za sledećeg nemačkog kancelara.

profimedia

 

Era Angele Merkel

Angela Merkel će, nakon 16 godina na kancelarkoj poziciji, ostati upamćena kao liderka koja je ostavila dubok trag, kako u samoj Nemačkoj, tako i na čitavom kontinentu. Istakla se u brojnim periodima krize koji su potresali Evropu, a niko sa sigurnošću ne može da kaže šta sledi posle nje.

Od 2005. je na mestu nemačke kancelarke što je bio trenutak kada je ova zemlja ušla u novu eru. Merkelova je uz to oblikovala brojna dešavanja na kontinentu.

Upravo je ona često označena kao neko ko je tu kuću i održao u zajedništvu jer se borila da EU ostane netaknuta tokom finansijske i migrantske krize.

Karijeru odlazeće kancelarke obeležile su i borba sa finansijskom krizom u Grčkoj, čijem je rešavanju doprinela, a Nemačka je bila i zemlja koja je značajno finansijski doprinela da EU pomogne Grčkoj.

O evrposkoj solidarnosti ponovo se govorilo 2015. godine kada je u blok stiglo više od milion izbeglica, mnogi koji su bežali od ratova u Sriji i Avganistanu.

Merkel je ostala poznata po odluci da dozvoli priliv migranata, uprkos oštrom protivljenju zemalja na istoku Evrope.

Ime Angele Merkel ostaće upamćeno i na ovim prostorima, a da joj je region bio važna spoljnopolitička stavka govori i činjenica da je u poslednjih nekoliko nedelja svog mandata posetila Beograd i Tiranu.

profimedia, Tanjug AP/Markus Schreiber, Unsplash

 

Kao svoju zaostavštinu ostavlja Berlinski proces, čiji je inicijator bila, a koji je doprineo tome da lideri Zapadnog Balkana sednu i razgovaraju. Ipak, jedna od važnijih spoljnopolitičkih tema, pitanje Kosova, nije rešeno za vreme njenog mandata.

Merkelova bi, kako je rekao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, trebalo da učestvuje na samitu o Zapadnom Balkanu koji se održava 6. oktobra u Sloveniji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa