Evropa

Istraživanje potvrdilo: U francuskoj Katoličkoj crkvi od 1950. godine bilo više hiljada slučajeva pedofilije

Komentari

Autor: FoNet

03/10/2021

-

21:24

Istraživanje potvrdilo: U francuskoj Katoličkoj crkvi od 1950. godine bilo više hiljada slučajeva pedofilije
Istraživanje potvrdilo: U francuskoj Katoličkoj crkvi od 1950. godine bilo više hiljada slučajeva pedofilije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Katoličkoj crkvi u Francuskoj od 1950. godine bilo je više hiljada pedofila, rezultat je nezavisnog istraživanja koje će u celosti biti objavljeno u utorak.

Nezavisna komisija je dokazala da je u crkvi bilo između 2.900 i 3.200 pedofila i to je "minimalna procena", rekao je agenciji AFP vođa istraživanja Žan Mark Sove, preneo je Politiko.

"Početkom ove godine iznet je podatak da je u Francuskoj bilo "najmanje 10.000" žrtava sveštenika i drugih članova klera. Komisija koju je 2018. godine formirala Biskupska konferencija Francuske uradila je izveštaj na 2.500 strana, a pored broja pedofila i njihovih žrtava, bavila se i otkrivanjem institucionalnih mehanizama koji su omogućili pedofilima da ostanu unutar Crkve", rekao je Sove.

Izveštaj će zvanično biti predstavljen na konferenciji za medije, na koju su pozvani predstavnici udruženja žrtava, a jedan član komisije rekao je za AFP da će to "odjeknuti poput bombe".

 

Komentari (0)

Evropa