Evropa

La Palma: Lava se zgusnula, više neće biti evakuacije

Komentari

Autor: Tanjug

04/10/2021

-

10:53

Associated Press

veličina teksta

Aa Aa

Reka usijane lave iz vulkana Kumbre Vieha na španskom ostrvu La Palma se zgnusnula, nakon što se prethodne noći urušila severna strana kratera izazivajući spektakularne eksplozije, ali su vlasti isključile mogućnost daljih evakuacija.

Uprkos povećanoj aktivnosti, čini se da lava prati putanju koja se poklapa sa ranijim tokovima, izbegavajući područja koja su do sada bila pošteđena, izjavio je regionalni predsednik Kanarskih ostrva Anhel Viktor Tores, a prenosi agencija Rojters.

"Morali smo da naredimo nekoliko blokada zbog kvaliteta vazduha, ali ne planiramo evakuaciju više ljudi", rekao je on u intervjuu za televizijski kanal TVE.

U trajanju od samo 15 minuta, vulkan je, prema njegovim rečima, emitovao otprilike tri puta više materijala u odnosu na količinu koja je izbačena tokom poslednje velike erupcije na tom ostrvu 1971. godine.

On je dodao da njegova administracija planira da kupi oko 300 kuća za smeštaj onih koji su izgubili svoje domove i rekao je da je prerano za procenu celokupne štete.

Oko 1.000 zgrada je uništeno od početka erupcije 19. septembra, a 6.000 ljudi je evakuisano, uglavnom iz gradova El Paso i Los LJanos de Aridane, dva glavna centra na ostrvu na kojem živi 83.000 ljudi.

Tokom posete ostrvu tokom vikenda, španski premijer Pedro Sančes obećao je 206 miliona evra pomoći za obnovu i insistirao je na tome da je ostrvo La Palma bezbedno za turizam.

Komentari (0)

Evropa