Evropa

Rama: Evropa je religija koje niko u Albaniji ne sme da se odrekne

Komentari

Autor: Euronews

11/05/2021

-

10:43

Rama: Evropa je religija koje niko u Albaniji ne sme da se odrekne
Rama: Evropa je religija koje niko u Albaniji ne sme da se odrekne - Copyright E-Stock/Stefan Filipovć

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Albanije Edi Rama je poručio da je Evropa religija koje niko u Albaniji ne sme da se odrekne. 

Rama je u intervjuu za Euronews naveo da proces pridruživanja traje predugo i da Evropa nije održala obećanje, iako je njegova zemlja "uradila domaći zadatak".

Iskusni političar, koji je nedavno osvojio treći uzastopni mandat, govorio je i o non-pejperu, nezvaničnim diplomatskim dokumentima o promeni granica u regionu.

"Evropa za nas nije politička destinacija ili cilj, to je religija i niko je ne može izdati u Albaniji zbog jednostavne činjenice da je Evropa testament i da je istovremeno ono što dugujemo svojoj deci i zato ćemo samo raditi sve više i više kako bi Albanija postala punopravna članica EU", poručio je Rama za Euronews.

E-Stock/Stefan Filipovć

Edi Rama

Rama je rekao da Albaniji pridruživanje znači mnogo, iako postoji razočarenje u narodu, jer, kako kaže, Evropa nije ispunila svoja obećanja.

"Albanci se nisu umorili od borbe da budu deo Evrope. Naravno, razočaranja su usledila, a Evropa nije bila dobra u ispunjavanju sopstvenih obećanja. Uradili smo domaći zadatak i to ćemo činiti i dalje, jer kao što sam rekao, Evropa je za nas ono što je bilo od prvog dana izlaska iz komunizma. Prvi put u istoriji možemo da biramo. Nikada nismo imali izbora, drugi su odlučivali umesto nas i naše mesto je bilo u različitim prostorima, ali ne u prostoru koji smo uvek želeli, a to je Evropska unija", naveo je albanski premijer.

 

 

Na pitanje kakva je pozicija Albanije s obzirom na činjenicu da je tokom predugog procesa pridruživanja Zapadni Balkan postao bojno polje za spoljne sile, Rama je odgovorio da je region postao siva zona koja nudi privlačnost i takođe šanse drugim akterima, koji nemaju isti stav, vrednosti i principe koje nudi Evropska unija. On ne vidi neposrednu opasnost za Albaniju, jer su,kako je rekao, Albanci veoma fanatični prema Zapadu i prema Evropskoj uniji. Ostale zemlje , prema njegovoj oceni, manje-više imaju mnogo više posla sa uticajima drugih aktera.

Govoreći o napretku Albanije u borbi protiv korupcije i sprovođenju reformi, premijer Rama je rekao da je velika razlika između članstva u Evropskoj uniji i ulaska u puni kolosek pregovora i ocenio da njegova zemlja danas defintivno nije spremna da postane članica.

"Ali kakvi smo danas, više smo nego spremni da uđemo u puni kolosek pregovora i tu postoji nelogičnost, gde je Evropa kratkovida i nekako čak i licemerna, jer Albanija zaslužuje da uđe u puni kolosek pregovora i tačka", rekao je Rama.

On je komentarišući svoj treći mandat na mestu premijera naveo da veruje da građani Albanije osećaju da posao nije završen i da je za to potreban treći mandat.

"To nije nagrada za posao koji je već bio završen", poručio je Rama.

Na pitanje o nezvaničnim dokumentima koji kruže Briselom, a navodno zagovaraju prekrajanje granica na Zapadnom Balkanu on je ocenio da status kvo nije održiv.

"Tu é biti frustracija, pojaviće se ideje od najsmešnijih do najčudnijih, jer status kvo nije opcija. Iako imamo duboke nesuglasice da bismo ih rešili, moramo se saglasiti da se oko njih ne slažemo i istovremeno da se potrudimo da ojačamo našu saradnju, da stvorimo u regionu potpuno funkcionalno šengensko područje sa svim evropskim slobodama", zaključio je Rama.

Komentari (0)

Evropa