Evropa

"Mi vam čuvamo granicu": Francuski ministar pozvao Britaniju da ispuni finansijska obećanja

Komentari

Autor: Tanjug

09/10/2021

-

23:50

"Mi vam čuvamo granicu": Francuski ministar pozvao Britaniju da ispuni finansijska obećanja
Migranti - Copyright Tanjug/AP/Mindaugas Kulbis

veličina teksta

Aa Aa

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen pozvao je danas na veću koordinaciju Evropske unije o migrantskim pitanjima i podsetio London da održi obećanje u vezi sa finasiranjem borbe protiv ilegalnih migracija.

"Vlada Britanije nije za sada uplatila nijedan evro. Pozivamo Britance da drže svoja finansijska obećanja jer im mi čuvamo granicu", rekao je francuski ministar, prenosi AP.

Tokom današnje posete Dankerku, Darmanen je primetio da se pritisak migaranata vratio nakon kovida i da je Francuska nedavno u velikoj meri povećala napore da se to zaustavi.

Ministar je rekao da francuske pomorske vlasti sada zaustavljaju 75 odsto brodova sa migrantima koji pokušavaju da pređu Lamanš, ali da bi mogli da postignu 100 odsto, ako Britanija obezbedi 63 miliona evra obećanih na sastanku sa britanskom ministarkom unutrašnjih poslova Priti Patel u julu.

London obećao Parizu 63 miliona evra

London se krajem jula obavezao da će Francuskoj dati blizu 63 miliona evra za period 2021-2022. za jačanje borbe protiv ilegalne imigracije na obalama Francuske, a ministarka Patel sugerisala je da bi Britanija mogla da zadrži novac ako Pariz ne učini više kako bi sprečio odlazak brodova za krijumčarenje ljudi.

Darmanen je takođe pozvao na veću koordinaciju sa drugim zemljama Evropske unije radi zaustavljanja ilegalnh migracija, pošto, kako je naveo, polovina onih koji pokušavaju da pređu iz Francuske u Britaniju stižu tu iz Belgije, i najavio da će se Pariz baviti tim pitanjem od 1. januara, kada preuzima mesto šetomesečnog predsedavanja EU.

Istovremeno organizacija za ljudska prava Hjuman rajts voč (HRW) je ove nedelje objavila izveštaj u kojem se osuđuje postupanje francuske policije prema migrantima u oblasti Kalea, navodeći svakodnevno uznemiravanje i ponižavanje.

Komentari (0)

Evropa