Evropa

Majka Sofije Sapege spremna da moli za život svoje ćerke: "Ne razumem zašto je uhapšena"

Komentari

Autor: BBC, T.T.

27/05/2021

-

11:41

Majka Sofije Sapege spremna da moli za život svoje ćerke: "Ne razumem zašto je uhapšena"
Majka Sofije Sapege spremna da moli za život svoje ćerke: "Ne razumem zašto je uhapšena" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Za Anu Dudič više ništa neće biti isto.

Njena ćerka, Sofija Sapega (23) bila je na letu avio kompanije Rajaner iz Atine do Vilnjusa koji je prinudno preusmeren u Minsk. Sofija i njen dečko, opozicioni aktivista Roman Protaševič uhapšeni su odmah po sletanju.

"U takvom smo stanju da ne možemo da poverujemo da se to nama dešava, a ponajviše našoj ćerki", rekla je Ana za BBC.

Ćerka je poslednji put stupila sa njom u kontakt poslavši joj jednu jedinu poruku u kojoj je napisala "Mama", nakon čega je postala nedostupna.

"Spremna sam da molim koga treba za pomoć samo da joj život ne bude uništen"

U trenutku intervjua za BBC, majka Sofije Sapege vraćala se iz zatvora KGB-a u koji je otišla da ćerki odnese odeću, hranu i sredstva za higijenu za naredna dva meseca koja će u njemu provesti. Knjige nisu dozvoljene.

Kako posete nisu dozvoljene, Dudič je svoju ćerku videla samo na snimku u kojem priznaje da je objavila poverljive podatke beloruskih obaveštajnih službi.

Ana je bila duboko uznemirana nakon što je odgledala snimak, a sada je sve sigurnija da je Sofija govorila pod prinudom. Naime, ona se na klipu izvrće i koluta očima, a prema rečima njene majke, to nije njeno uobičajeno ponašanje.

Sofija je rođena u Rusiji, nije politički aktivista, a čak nije ni prisustvovala na prošlogodišnjim protestima u Minsku jer se prethodno već odselila za Vilnjus. Ana veruje da je njena ćerka uhapšena samo zbog svoje veze sa Romanom sa kojim je počela da se zabavlja pre šest meseci.

"Ne razumem zašto je moja ćerka uhapšena. Ona živi svoj život kao svaka normalna mlada devojka - studira, zabavlja se i zaljubljena je. To još uvek nije zabranjeno, zar ne? Jednostavno ne mogu da razumem"

"Šta je trebalo da uradim?"

Tanjug AP/Pool Photo via AP

 

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko održao je prkosni govor, odbacujući osude međunarodne zajednice koja je preusmeravanje aviona nazvala činom "avio otmice", izvedene radi hapšenja istaknutog političkog protivnika.

U svojim prvim komentarima od sletanja aviona predsednik je insistirao da je postpio legalno kako bi "spasio živote".

"Šta je trebalo da uradim?", pitao je salu punu lokalnih zvaničnika.

Za nove sankcije ističe da su deo zavere koja ima za cilj da ga svrgne sa vlasti.

"Oni koji nam žele loše, izvan i unutar Belorusije, promenili su svoju taktiku. Već su prešli mnoge crvene linije, granice zdravog razuma i ljudske pristojnosti. Sa organizovanja nereda u avgustu prešli su na nove metode sa ciljem da nas uguše"

Učinak sankcija

Tanjug/AP/Mindaugas Kulbis

 

Evropska unija uvela je sankcije Belorusiji, pa tako nacionalna avio kompanija ne sme više da saobraća u Evropi niti preleće njen prostor. Takođe, evropske avio-kompanije izbegavaće vazdušni prostor Belorusije.

Učinak sankcija video se na delu kada je avion kompanije Belavia, pokušavajući da stigne do Barselone, kružio iznad granice sa Poljskom pre nego što je bio primoran da se vrati nazad.

Ministarstvo spoljnih poslova u Minsku je to nazvalo "vazdušnom piraterijom" i delom "političke histerije" koja vlada u Evropi..

EU se, međutim, obavezala da će nastaviti sa daljim ekonomskim sankcijama. Ipak, čini se da Lukašenka to nije previše zabrinulo, pa je tako u svom govoru u parlamentu podsetio Rusiju da su neprijateljske snage na Zapadu uobičajena pretnja. Istakao je kako je Belorusija običan "poligon", a Rusija krajnja meta.

Inače, Rusija je tokom prošlogodišnjih opozicionih protesta pružila podršku Lukašenku, a Putin i on će se u ponedeljak ponovo sastati.

"Bojim se za nju", kaže Ana za svoju ćerku, koja još uvek čeka da vidi advokata u zatvoru KGB-a.

"Ona je još uvek dete. Normalan student. Sigurna sam da je sve ovo greška", zaključila je Ana Dodič u razgovoru za BBC.

 

Komentari (0)

Evropa