Evropa

"Roman je Lukašenkov lični neprijatelj": Iza kulisa "Nekste", kanala čija ekipa želi da ruši režim u Belorusiji

Komentari

Autor: Euronews, BBC

27/05/2021

-

09:23

"Roman je Lukašenkov lični neprijatelj": Iza kulisa "Nekste", kanala čija ekipa želi da ruši režim u Belorusiji
"Roman je Lukašenkov lični neprijatelj": Iza kulisa "Nekste", kanala čija ekipa želi da ruši režim u Belorusiji - Copyright EPA/TOMASZ GZELL, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Roman Protaševič, beloruski novinar, koji je uhapšen nakon što je avion "Rajanera" preusmeren u Minsk, opisan je kao lični neprijatelj predsednika Aleksandra Lukašenka. 

Mladi Protaševič je bio urednik veoma uspešnog kanala "Neksta" tokom prošlogodišnjih masovnih u Belorusiji. Upravo je taj kanal na društvenoj mreži Telegram igrao i važnu ulogu u organizovanju protesta nakon predsedničkih izbora održanih u avgustu.

Dopisnica BBC iz Evrope Džin Mekenzi posetila je kancelarije "Nekste" u Poljskoj kako bi razgovarala sa Protaševičevim bivšim kolegama, koji se i sami danas plaše za svoje živote.

Zašto ih se beloruski režim plaši?

Iz male kancelarije u Poljskoj Roman Protaševič je pomogao u velikoj revoluciji. Upravo ovi mladi proganinci izvan Belorusije rade pod policijskom zaštitom.

"Ovde je Roman radio, na ovom kompjuteru. Nažalost, on sada nije tu", kaže osnivač "Nekste" Stepan Putilo. 

Jedan video snimak, objavljen prošle godine, pokazuje Protaševiča upravo ispred kancelarije, uzbuđen je i nada se da će pomoći u svrgavanju vlade Belorusije. 

"Sve do hapšenja, on nije gubio nadu da će ljudi izaći napolje i srušiti ovaj režim", dodao je Putilo.

Stepan je osnovao "Nekstu", u nameri da pruži informacije ljudima u Belorusiji. Koristeći aplikaciju Telegram, prikupio je ogroman broj pratilaca. Ubrzo je njegov kanal postao najefikasniji način za organizovanje protesta u toj zemlji.

"U ovoj maloj sobi nismo spavali noćima. Roman je pozvao ljude da nastave da idu na proteste. On je u mnogo većoj opasnosti nego bilo koji drugi politički zatvorenik. On je Lukašenkov lični neprijatelj. Mislim da smo Roman i ja na istom nivou", navodi Putilo. 

"Zato što mi pokazujemo istinu. Mi pokazujemo ono što oni žele da prikriju i ne možemo da budemo blokirani kao sajt", naglašava Putilo.

Anastasija, koja takođe radi u "Neksti" navodi da se i ona boji, ali, dodaje, da je ovaj rad njena dužnost.

"To je moj izbor i moj deo pomoći našim ljudima da žive u demokratskoj zemlji", navodi ona.

"Teror u državi"

Stepan Putilo je siguran u to kakvoj je stanje pod Lukašenkovim režimom.

"Trenutno je teror u našoj državi", tvrdi Putilo.

Hapšenje Romana Protaševiča uzdrmalo je mali tim. Oni se sada boje za sopstvene živote i za svoje porodice kod kuće. Na pitanje da li se i sam boji da bi mogao da bude ubijen, Putilo odgovara:"Mi... Spremni smo na sve".

Da podsetimo, Roman Protaševič i njegova devojka Sofija Sapega i dalje se nalaze u pritvoru u Belorusiji. O njemu se ništa ne zna od ponedeljka.

Protaševič je uhapšen u nedelju nakon što je avion koji je leteo iz Atine u Vilnjus vanredno sleteo u Minsk, navodno zbog pretnje bombom.

Zapad je oštro osudio akciju Belorusije, a članice EU su se dogovorile o novim sankcijama.

Komentari (0)

Evropa