Fokus

Šest članica Saveta bezbednosti UN osudilo presretanje aviona Rajanera, zahtevaju istragu i puštanje Protaševiča

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews

26/05/2021

-

20:35

Šest članica Saveta bezbednosti UN osudilo presretanje aviona Rajanera, zahtevaju istragu i puštanje Protaševiča
Šest članica Saveta bezbednosti UN osudilo presretanje aviona Rajanera, zahtevaju istragu i puštanje Protaševiča - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Šest zemalja članica Saveta bezbednosti UN - Estonija, Francuska, Irska, Norveška, Britanija i SAD - osudilo je danas belorusko presretanje aviona u kojem se nalazio novinar disident ocenivši da je "flagrantni napad na bezbednost međunarodne civilne avijacije i evropsku bezbednost".

Oni su izdali zajedničko saopštenje nakon što su Estonija, Francuska i Iraska pokrenule pitanje incidenta sa avionom na zatvorenom sastanku Saveta, prenosi Rojters.

Ovih šest zemalja takođe je zatražilo istragu Međunarodne organizacije za civilnu avijaciju i puštanje na slobodu novinara koji se nalazio u avionu.

Zaštita Rusije

Međutim, akcija Saveta bezbednosti UN je malo verovatna, navode diplomate, s obzirom na to da Rusija, koja ima pravo veta, može da zaštiti svog saveznika Belorusiju, navodi Rojters.

Odluka o sastanku SB UN usledila je nakon što su se lideri Evropske unije usaglasili o novim sankcijama Belorusiji, uključujući i zabranu njene aviokompanije da ulazi u vazdušni prostor Unije i sleće na aerodrome.

EU zahteva hitno oslobađanje novinara Romana Protaševiča, protivnika beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.

"Nećemo tolerisati da neko pokušava da igra ruski rulet sa životima nedužnih civila", saopštio je šef Evropskog saveta Šarl Mišel, koji je predsedavao sastankom EU.

Avion Boing 737-800 kompanije Rajaner je u nedelju tokom leta nad Belorusijom bio prinuđen da sleti u Minsk zbog navodne bezbednosne pretnje. 

Ubrzo nakon sletanja, avion je prekontrolisan, i uhapšen je opozicioni novinar Roman Protaševič, što je izazvalo burne reakcije svetske javnosti. Evropska unija zatražila je međunarodnu istragu.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj ocenio je da su beloruske vlasti ugrozile bezbednost putnika i posade aviona, a oštra osuda stigla je i iz SAD, koja je upozorila Belorusiju da će snositi posledice.

U međuvremenu, pojedini opozicioni kanali na Telegramu naveli su da je Protaševič priznao svoju ulogu u organizaciji nekoliko masovnih protesta u Minsku prošle godine, dok njemu bliski tvrde da je snimak nastao pod prinudom.

Zajedno sa Protaševičem, uhapšena je i njegova devojka, državljanka Rusije Sofija Sapega, a danas je objavljen i video-snimak na kom ona priznaje da je administrator Telegram grupe gde se dele privatni podaci o beloruskim policajcima.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet