Evropa

Lukašenko se oglasio posle otmice aviona: "Hoće da nas zavade, nisam ni znao da se Protaševič tu nalazi"

Komentari

Autor: Euronews/Tanjug

26/05/2021

-

10:52

Lukašenko se oglasio posle otmice aviona: "Hoće da nas zavade, nisam ni znao da se Protaševič tu nalazi"
Lukašenko se oglasio posle otmice aviona: "Hoće da nas zavade, nisam ni znao da se Protaševič tu nalazi" - Copyright Tanjug AP/Sergei Sheleg

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da nije znao da se novinar Roman Protaševič nalazi u avionu kome je naređeno da sleti u Minsk, ali da bi izdao naređenje o prizemljenju da je to znao.

Lukašenko je ranije danas optužio one koji ne žele dobro njegovoj zemlji i rekao da pokušavaju da "zadave" Belorusiju, javila je novinska agencija Belta i to to je inače bio prvi njegov komentar nakon prinudnog sletanja putničkog aviona "Rajanera", koje je izazvalo međunarodno negodovanje, preneo je Rojters.

Lukašenko je branio postupanje vlasti u vezi sa prinudnim sletanjem aviona "Rajanera" u nedelju i optužio one koji su kritikovali tu akciju za prelazak crvenih linija i napuštanje zdravog razuma u napadima na Belorusiju.

EPA/MANDATORY CREDIT

 

Predsednik Belorusije, kako tvrdi agencija, naredio je u nedelju prinudno sletanje u Minsk aviona kompanije "Rajaner" u kojem je putovao istaknuti opozicioni bloger Roman Protaševič.

Britanski mediji tvrde - Lukašenko direktno izdavao naređenja

U izveštaju britanske novinske agencije se navodi da je Lukašenko lično naredio i da jedan avion beloruske ratne avijacije doprati avion "Rajanera" do aerodroma u Minsku.

Protaševič, koji je bio na poternici beloruskih vlasti nakon prošlogodišnjih masovnih protesta organizovanih zbog sporne izborne pobede Aleksandra Lukašenka, uhapšen je nakon sletanja aviona na aerodrom u Minsku.

Danas sastanak UN zbog Belorusije

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće danas iza zatvorenih vrata sastanak o Belorusiji zbog optužbi da je su vlasti te zemlje u nedelju prinudno prizemljile avion Rajanera kako bi uhapsila opozicionog novinara Romana Protaševiča koji je bio na tom letu.

Nekoliko diplomata izjavilo je da su sastanak, koji će biti održan putem video linka, zatražile Francuska, Irska i Estonija.

EU zahteva hitno oslobađanje novinara Romana Protaševiča, protivnika beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.

"Nećemo tolerisati da neko pokušava da igra ruski rulet sa životima nedužnih civila", saopštio je šef Evropskog saveta Šarl Mišel, koji je predsedavao sastankom EU.

Inače, jedan diplomata je za AFP rekao da će bilo kakvu rezoluciju Saveta bezbednosti verovatno da blokira Rusija, saveznica Belorusije.

Protaševičevo priznanje

Pojedini opozicioni kanali na Telegramu naveli su da je priznao svoju ulogu u organizaciji nekoliko masovnih protesta u Minsku prošle godine.

Tanjug AP/Belarus Government press office via AP

 

Ipak, njegov otac Dmitrij Protaševič veruje da je objavljeni snimak na kojem Roman kaže da se dobro ophode prema njemu, nastao pod prinudom.

"Verovatno mu je slomljen nos jer se njegov oblik promenio i napuderisan. Cela leva strana lica je prekrivena puderom", rekao je Dmitrij Protaševič za Rojters iz Vroclava u Poljskoj, gde živi sa suprugom.

Zajedno sa Protaševičem, uhapšena je i njegova devojka, Sofija Sapega, a danas je objavljen i video-snimak na kom ona priznaje da je administrator Telegram grupe gde se dele privatni podaci o beloruskim policajcima.

 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa