Evropa

"Ja sam Sofija Sapega": Objavljen prvi snimak devojke Romana Protaševiča nakon hapšenja u Minsku

Komentari

Autor: Euronews/N.Z.

26/05/2021

-

09:52

"Ja sam Sofija Sapega": Objavljen prvi snimak devojke Romana Protaševiča nakon hapšenja u Minsku
"Ja sam Sofija Sapega": Objavljen prvi snimak devojke Romana Protaševiča nakon hapšenja u Minsku - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Devojka Sofija Sapega uhapšena zajedno sa novinarom Romanom Protaševičem pojavila se na video-snimku koji je napravljen u beloruskom zatvorskom centru.

Sapega, 23-godišnja ruska državljanka, bila je je sa 26-godišnjim Protaševičem, kada su beloruske vlasti naredile prizemljenje aviona "Rajanera" u Minsk.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova navelo je u utorak da se ona suočava sa optužbama "u vezi sa sumnjama da je, između avgusta i septembra 2020, počinila krivična dela po više tačaka beoruskog Krivičnog zakona", prenosi Skaj njuz.

Njen pritvor je navodno produžen za dva meseca, a video-snimak na kom se ona nalazi pojavio se na mreži Telegram, koja se povezuje sa režimom predsednika Aleksandra Lukašenka.

Na snimku priznaje da je urednik jednog kanala na društvenim mrežama koji je otkrio lične informacije o pripadnicima beloruskih bezbesnosnih službi, što je u Belorusiji zločin.

profimedia

Uhapšeni Roman Protaševič

"Ja sam Sapega Sofija Andrejevna, rođena sam 10. februara 1998. Državljanka sam Ruske Federacije, živim u Litvaniji, Vilnjusu. 23. maja 2021. sam letela u istom avionu sa Romanom Protaševičem. Takođe sam urednik kanala na Telegramu "Crna knjiga" koji objavljuje privatne informacije o pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova", navela je ona.

Njena majka Ana Dudič rekla je za Rojters da je njena ćerka nedužna i da je bila "na pogrešnom mestu u pogrešno vreme".

Agencija RIA novosti citirala je rusku ambasadu u Belorusiji koja je navela da je Sapega u dobrom stanju i da se nije žalila na nedoličan tretman.

Sapega, studentkinja iz Vilnjusa, bila je u Grčkoj sa Protaševičem na odmoru, ali je njen univerzitet saopštio da se ona vraćala u prestonicu Litvanije kako bi branila master rad.

I Protaševič, koji je takođe baziran u Litvaniji, pojavio se na video-snimku u ponedeljak i priznao je da je imao ulogu u organizaciji antivladinih protesta u Minsku prošle godine.

Njegov otac Dmitrij Protaševič snimak je gledao iz svog doma u Poljskoj i naveo da je "snimljen pod prinudom".

profimedia

Avion je prizemljen u Minsku

Protaševič i Sapega su bili među 100 putnika na letu iz Atine, kada je ,umesto u Vulnjus, avion sleteo u Minsk u nedelju.

Kontroli leta i posada "Rajaner" obavestili su posadu o pretnji bombom i naredili sletanje, dok su vlasti poslate borbeni avion da ga isprati. 

Zapadne sile nazvale su ovaj potez "državnim terorizmom" i pozvale na oslobađanje Protaševiča.

Protaševičeve kolege u strahu za život

Bivše kolege uhapšenog novinara u strahu su za svoje živote. 

"Roman je u većoj opasnosti nego drugi politički zatvorenici u Belorusiji", rekao je Stepan Putsila za BBC.

Putsila je jedan od osnivača mreže "Nexta" na Telegramu, a dodao je da se Lukašenkov režim "plaši jer oni pokazuju istinu".

"Nexta" ima više od milion pratilaca i korišćena je za pozivanje na demonstracije prošle godine.

"Pokazujemo ono što oni žele da prikriju. Ako je režimu dovoljno stalo da spusti Romanov avion, onda radimo nešto dobro, i nastavićemo borbu", rekao je on. Dodao je da, iako je ranije dobijao pretnje smrću, sada ih shvata ozbiljno.

Komentari (0)

Evropa