Evropa

Guverner slovačke banke optužen za podmićivanje, preti mu pet godina zatvora

Komentari

Autor: Tanjug

13/10/2021

-

22:10

Guverner slovačke banke optužen za podmićivanje, preti mu pet godina zatvora
Guverner slovačke banke optužen za podmićivanje, preti mu pet godina zatvora - Copyright AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Guverner slovačke centralne banke i član upravnog saveta Evropske centralne banke (ECB) Peter Kazimir optužen je za podmićivanje, ali on je odbacio optužbe i najavio da će se od njih braniti, navodi se u saopštenju guvernera i njegovog avdokata.


Pozivajući se na nekoliko neimenovanih izvora, medijska firma www.aktuality.sk izvestila je da je Kazimir optužen u slučaju povezanom s navodnim podmićivanjem bivšeg načelnika poreske uprave koji je optužen u nekoliko drugih slučajeva i sarađuje u istrazi.

Kazimir je po pisanju www.aktuality.sk optužen da je šefu poreske uprave doneo oko 50.000 evra mita povezanog s određenim poreskim postupcima koji nisu preciznije objašnjeni. Iz izveštaja nije jasno odakle taj novac navodno potiče, napominje Rojters.

Advokat slovačkog guvernera Ondrej Mularčik potvrdio je Rojtersu da je Kazimir optužen za davanje mita i da će se žaliti na tu odluku. Optužen je, prema rečima branioca, za krivično delo najmanje težine, a prema slovačkom krivičnom zakonu, predviđena kazna za njega iznosi do pet godina zatvora. Pojedinosti slučaja Mularčik nije naveo.

Guverner negirao optužbe

Guverner je u izjavi poslatoj elektronskom poštom nakon objave medijskog izveštaja opovrgnuo optužbe.

"Ne osećam se krivim ni za kakav zločin", rekao je guverner koji je preuzeo dužnost 2019. godine, a dotada je bio ministar finansija. Na dužnost ga je imenovala levičarska stranka SMER, a obavljao ju je od 2012. do 2019.

Načelnika poreske uprave guverner je imenovao 2012. godine, a na dužnosti je ostao do 2018.

"Činjenično stanje navedeno u odluci neistinito je, a obrazloženje ne sadrži dokaze koji je potvrđuju, naveo je Kazimir.

Portparoli državnog tužioca uključeni u slučaj nisu odmah bili dostupni za komentar. Centralna banka odbila je da komentariše Kazimirovu izjavu, a slovačka vlada nije odmah odgovorila na zahtev za komentarom.

Evropska centralna banka (ECB) takođe nije želela da komentariše čitav slučaj.

Komentari (0)

Evropa