Evropa

Nova vlada u preuzela dužnost u Norveškoj u senci smrtonosnog napada u Kongsbergu

Komentari

Autor: Tanjug

14/10/2021

-

13:26

Nova vlada u preuzela dužnost u Norveškoj u senci smrtonosnog napada u Kongsbergu
Nova vlada u preuzela dužnost u Norveškoj u senci smrtonosnog napada u Kongsbergu - Copyright Tanjug/Haakon Mosvold Larsen/NTB via AP

veličina teksta

Aa Aa

Norveška nova vlada levog centra zvanično je preuzela vlast posle pobede na izborima prošlog meseca, a ceremoniju je zasenio smrtonosni napad lukom i strelom u gradu Kongsberg, gde je 37-godišnji danski državljanin osumnjičen za ubistvo pet ljudi.

Manjinska koalicija levičarske Laburističke partije i ruralne Partije centra, preuzela je vlast nakon što je stranka bivše premijerke Erne Solberg izgubila prošlog meseca na parlamentarnim izborima, a lider laburista Jonas Gar Stere danas je stupio na dužnost premijera, prenosi Rojters.

Zemlja će nastaviti da istražuje naftu i gas u naredna četiri godine, saopštila je nova vlada predstavljajući svoj ekspoze, a za novu ministarku za naftu i energetiku imenovana je Marte Mjes Persen, donedavna gradonačelnica grada Bergena.

Dvoje preživelih u masovnoj pucnjavi 2011. na ostrvu Utoja prvi put će biti u sastavu vlade, Tonje Brena, koja će biti ministar obrazovanja, i Jan Kristian Vestre, novi ministar industrije.

"Imamo dva ministra koji su bili na Utoji", rekao je Stere novinarima danas pre nego što se sastao sa kraljem Haraldom kako bi predstavio svoj kabinet i naglasio da je jako ponosan na tu činenicu.

Najsmrtonosniji napad u Norveškoj dogodio se 2011. godine, kada je ekstremni desničar Anders Bering Brejvik ubio 77 osoba na ostrvu Utoja i Oslu, većinom tinejdžera.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa