Evropa

Obilne padavine poplavile Grčku: Na snazi crveni meteo alarm dok Balos nastavlja da hara

Komentari

Autor: Tanjug

15/10/2021

-

10:22

Associated Press

veličina teksta

Aa Aa

Preporuke za zaposlene u privatnom sektoru u Grčkoj su da danas rade od kuće, dok će javni sektor biti zatvoren, s obzirom na to da se očekuje drugi dan teškog nevremena "Balos" koji je pogodio zemlju.

Zabeležena je i prva žrtva, 69-godišnji stanovnik sa Evije koji se od juče vodio kao nestao. Prema saopštenju za javnost, muškarac je pronađen bez svesti u koritu reke na južnom delu Evije, a navodi se da je on u četvrtak pozvao hitnu pomoć i rekao da se nalazi na pašnjaku u opštini Haristos okružen vodom iz nabujale reke.

Obilne padavine juče su pogodile Grčku, na snazi je crveni meteoalarm, a olujni vremenski sistem "Balos" za jedan dan je Atini doneo dvomesečnu količinu padavina, više od 140 litara po metru kvadratnom, gde su ulice bile pod vodom, a struja je nestala u delovima grada, prenosi Katimerini.

Associated Press

Danas se očekuje da će "Balos" zahvatiti gotovo čitavu zemlju sa jakom kišom i olujama, i celu Atiku do popodneva.

Jedino će hitne javne službe ostati operativne danas, posebno one koje su potrebne za upravljanje posledicama oluje, uključujući i lokalne vlasti, najavio je ministar za civilnu zaštitu i klimatske promene Hristos Stiljanides.

Ministar je juče objavio i zabranu saobraćaja tokom noći (od jedan do osam sati ujutru) na pojedinim saobraćajnicama uz obalu u Atini, koje su poplavljene ranije tokom dana.

Tanjug/AP/Thanassis Stavrakis

 

Škole će danas biti zatvorene na Krfu, Samosu, Ikariji, Atici, Halkidikiju i Eviji, a obdaništa neće raditi na Atici, Samosu, Ikariji, Krfu i Halkidikiju.

Obilne padavine poplavile su juče ulice gradova Atine i Soluna, kao i ostrvo Krf i pretvorile ih u reke, zbog čega su grčke vatrogasne službe dobile brojne pozive za pomoć. U atinskoj opštini Halandri dvoje ljudi je povređeno nakon što se urušio balkon u jednoj stambenoj zgradi, dok je u Solunu autobus propao u zemlju nasred puta.

Tanjug/AP/Thanassis Stavrakis

 

Autoput Atina-Lamija, kao i bulevari Aleksandros i Kifisjas u Atini, bili su zakrčeni, a brojne kuće, škole i putevi su poplavljeni pa je hiljade hiljade vozača, kao i putnika u autobusima bilo satima zarobljeno.

Došlo je do nestanka struje u pojedinim područjima, uključujući gusto naseljenu Kaliteu i Pangrati.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa