Evropa

Protesti u Poljskoj zbog proterivanja migranata na granici EU, između Poljske i Belorusije

Komentari

Autor: FoNet

17/10/2021

-

21:11

Protesti u Poljskoj zbog proterivanja migranata na granici EU, između Poljske i Belorusije
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nekoliko hiljada ljudi protestovalo je danas u Varšavi protiv proterivanja migranata na granici Evropske unije, između Poljske i Belorusije.

Od avgusta hiljade migranata, većinom sa Bliskog istoka i iz Afrike, pokušavaju iz Belorusije da pređu poljsku granicu, ali ih policija nasilno vraća nazad.

Demonstrantni su prošetali centrom Varšave noseći transparente "Zaustavite mučenja na granici", "Niko nije ilegalan" i "Noćas će neko umreti od hladnoće na granici", prenosi Hina. Prema podacima vlasti Poljske, Litvanije i Belorusije, sedam osoba izgubilo je život na istočnoj granici Evropske unije od početka priliva migranata letos. Poljski parlament prihvatio je u četvrtak amandman na zakon o strancima koji legalizuje proterivanje, bez obzira na zahtev za azil.

Do sada se to radilo na osnovu ministarske uredbe. Parlament je odobrio i plan vlade da izgradi zid na granici sa Belorusijom, što bi koštalo 353 miliona evra. Brojne nevladine organizacije kritikuju Poljsku zbog uvođenja vanrednog stanja na istočnoj granici, što sprečava humanitarne organizacije da pomognu migrantima i zabranjuje pristup svima koji nisu stanovnici tog područja, uključujući novinare

 

Komentari (0)

Evropa