Evropa

Lukašenko optužio Poljsku i Litvaniju da sprovode migrante u Nemačku i Francusku

Komentari

Autor: Tanjug

18/10/2021

-

12:56

Lukašenko optužio Poljsku i Litvaniju da sprovode migrante u Nemačku i Francusku
Aleksandar Lukašenko - Copyright Tanjug/AP/Andrei Stasevich/BelTA

veličina teksta

Aa Aa

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko optužio je danas Poljsku i Litvaniju da sprovode specijalne operacije kako bi ustanovile kanale za transport migranata u Nemačku i Francusku.

"Trenutno je na našim državnim granicama prisutna jedna od ključnih hibridnih pretnji. Poljska i Litvanija namerno optužuju Belorusiju da navodno veštački proizvodi migrantsku krizu", rekao je Lukašenko, prenosi Tass.

Dodao je da te dve zemlje istovremeno uspostavljaju kanale za prelazak migranata u Nemačku i Francusku, čime "u ogromnoj meri i cinično krše ljudska prava".

"Zapad finansira antivladine proteste"

Zapadne zemlje pokušavaju da promen vlast u Belorusiji primenom sankcija i finansiranjem protesta i ekstremizma, izjavio je Aleksandar Lukašenko.

On je rekao da postoje dokazi da su se zaverenici spremali za napade u odbrambenim i privrednim objektima i da nije isključeno ponavljanje masovnih antivladinih protesta uoči ustavnog referenduma zakazanog za kraj februara, piše Tass.

"Zapad ima za cilj promenu moći, i što je za nas najopasnije, želi da uništi nezavisnost naše države", rekao je on.

U tu svrhu Zapad "uvodi sankcije, finansira proteste, ekstremizam i terorizam, militanti se prikupljaju i obučavaju", dodao je.

"Podsećam vas, situacija je i dalje napeta", rekao je predsednik.

Protesti u Belorusiji počeli su da se održavaju 9. avgusta 2020. godine nakon predsedničkih izbora održanih u toj zemlji na kojima je Lukašenko pobedio.

EU: Belorusija koristi migrante kako bi vrsila pritisak na EU

Nemački ministar Hajko Mas rekao je da predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko koristi ilegalne migrante kako bi vršio pritisak na Evropsku uniju.

Mas je na sastanku inostranih poslova EU u Luksemburgu rekao da je Lukašenko "šef državne transportne mreže ilegalnih miganata", piše Tass.

Mas tvrdi da Lukašenko koristi izbeglice kao sredstvo pritiska na evropske zemlje i takođe je optužio Minsk za suzbijanje opozicije i kršenje ljudskih prava, a političku situaciju u Belorusiji je opisao kao "dramatičnu".

Nemačka savezna policija ranije je saopštila da je početkom avgusta više od 4.300 ilegalnih migranata, uglavnom iz Iraka, Sirije i Irana, stiglo sa teritorije Belorusije i Poljske.

Poljske vlasti su ranije donele odluku da se uvede vanredno stanje u regionima na granici sa Belorusijom zbog migrantske krize.

Komentari (0)

Evropa