Evropa

"Kunem se svojom decom": Lukašenko tvrdi da Tihanovska nije imala razlog da beži iz zemlje

Komentari

Autor: Tanjug

02/10/2021

-

20:50

"Kunem se svojom decom": Lukašenko tvrdi da Tihanovska nije imala razlog da beži iz zemlje
"Kunem se svojom decom": Lukašenko tvrdi da Tihanovska nije imala razlog da beži iz zemlje - Copyright EPA/ANDREI STASEVICH

veličina teksta

Aa Aa

Opoziciona političarka Svetlana Tikhanovska nije bila primorana da napusti Belorusiju, tvrdi predsednik Aleksandar Lukašenko.

"Kunem se svojom decom da Tihanovska nije nigde bežala. Zamolila me je da je odvedem do litvanske granice, ne samo nju, već i nekoliko drugih ljudi, što sam i učinio. Dakle, nije pobegla. Da li želite dokaz? Možemo vam dati dokaz. Ovo je još jedna laž", rekao je beloruski predsednik za CNN.

Evropa i SAD smatraju da je Tihanovskoj ukraćena pobeda, kada je bila drugoplasirana na predsedničkim izborima u avgustu 2020., na kojima je Lukašenko sa 80 odsto podrške osvojio šesti mandat.

U julu njoj je upriličen sastanak u Beloj kući sa predsednikom SAD Džožefom Bajdenom, koji je tvitovao da mu je "čast" da je upozna i da "SAD čvrsto stoje uz narod Belorusije u njihovoj potrazi za demokratijom i univerzalnim ljudskim pravima".

AP/Robert Bumsted

Svetlana Tihanovska

Lukašenko je pristao da u intervjuu za CNN odgovori na optužbe i pokušao da odbaci sve negativne stavove o njemu.

On je govorio o ljudskim pravima i poručio da Zapad neće moći sve zemlje da natera da se "pokoravaju" prema njegovim standardima ljudskih prava, a da isto važi i za izborne standarde.

Lukašenko je naglasio da se ti standardi unapređuju u Rusiji i Belorusiji prema preporukama OEBS-a, a da zapadnim zemljama ni to nije prihvatljivo jer žele da nametnu isključivo svoje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa