Evropa

"Semafor" koalicija sprema niz socijalnih reformi, uskoro u Nemačkoj moguće dvojno državljanstvo?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, The Local, DW

20/10/2021

-

07:08

"Semafor" koalicija sprema niz socijalnih reformi, uskoro u Nemačkoj moguće dvojno državljanstvo?
"Semafor" koalicija sprema niz socijalnih reformi, uskoro u Nemačkoj moguće dvojno državljanstvo? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Iako su zvanični pregovori za formiranje vladajuće "semafor" koalicije u Nemačkoj tek otpočeli, dolazak saveza koji čine Socijaldemokrate, Liberali i Zeleni na vlast mogao bi da bude i početak socijalnih reformi u ovoj zemlji. Te reforme bi, bar prema trenutnim najavama, mogle da budu veoma važne za sve strance koji žive i rade u Nemačkoj, jer bi im potencijalno omogućile dvojno državljanstvo.

Iako je pitanje državljanstva i ranije bilo tema, prvi nagoveštaj da će se potencijalna nova vladajuća garnitura zaista i baviti ovim pitanjem dala je jedna od liderki Zelenih Analena Berbok.

Pitanje državljanstva, ukoliko zaista i bude pokrenuto, bilo bi veoma važno za brojne državljane Srbije koji tamo žive i rade jer, prema trenutnim pravilima u Nemačkoj, dvojno mogu dobiti samo državljani drugih članica Evropske unije ili Švajcarske.

Šta žele Zeleni?

U nedavnom intervjuu za "Dojčlandfunk", Berbok je rekla da su sve strane koje učestvuju u pregovorima svesne da je Nemačkoj potreban novi početak. Kako je dodala, kada je reč o socijalnoj politici, mnoge regulative su zastarele.

"Mladi ljudi od 18 godina ne mogu da razumeju zašto kada je reč o dvojnom državljanstvu i dalje imamo pravila koja su relikt prošlog vremena", rekla je ona.

Nemački mediji su i ranije napominajli da bi uz dolazak "semafor" koalicije stigao i niz promena u društvu. Iako postoje razlike između tri strane, oko socijalnih pitanja zapravo postoji najmanje neslaganja.

SPD, FDP i Zeleni su u petak postigli inicijalni dogovor o tome kako vide budućnost Nemačke, a deo tog dogovora čini upravo i imigraciona politika. Tri strane su pozitivno nastrojene prema imigraciji i, kako piše The Local, njihovi planovi idu ka promenama u imigacionom sistemu.

Tanjug/AP/Matthias Schrader

 

"Nemačka je moderna zemlja u koju se imigrira. Žene i muškraci iz mnogih zemalja pronašli su svoj dom ovde, osnovali porodice i zarađuju za život. Zbog toga želimo da stvorimo moderne zakone o državljanstvu", navodi se.

U tom preliminarnom papiru stoji da se ove tri stranke zalažu za "moderan koncept državljanstva".

"Oni koji su dobro integrisani u Nemačkoj i sami se izdržavaju, treba da brže dobijaju pravno sigurni boravišni status", navodi se.

Inače, na Zvaničnom sajtu Zelenih, jedan tekst iz 2020. godine upravo govori o tome da je Nemačkoj potreban moderan zakon o državljanstvu. Kako se navodi u tom tekstu svako ko je živeo u Nemačkoj godinama, rođen je tamo ili odrastao, trebalo bi da dobije nemački pasoš, bez obzira na poreklo roditelja.

Kako se dodaje, Zeleni žele da ojačaju zakonsko pravo na "naturalizaciju" kroz transparentne zahteve i kraće vreme obrade.

Ko trenutno može da dobije dvojno državljanstvo?

Dvojno državljansto je, kako piše "Dojče vele" načelno zabranjeno, osim ukoliko se radi o državljanima neke druge članice EU ili Švajcarske. To znači da jedan čovek, na primer, ne može istovremeno da poseduje i nemački i srpski pasoš.

Dakle, miloni migranata i njihova deca, kada ispune uslove za dobijanje nemačkog državljanstva, moraju da odluče da li će postati državljani nove domovine ili zadržati staro.

Dvojno državljanstvo dobija se i u posebnim slučajevima pa ga tako recimo dobijaju Marokanci jer njima u Maroku prete teške posledice ukoliko se odreknu državljanstva. Takođe, deca rođena u Nemačkoj mogu da imaju privremeno dvojno državljanstvo, ali se, kad navrše 18 godina, i oni moraju odlučiti za jedno.

Tanjug/AP Photo/Michael Probst

 

Inače, na zvaničnom sajtu Saveznog zavoda za statistiku (Destatis) navodi se da je 2020. godine oko 109.900 stranaca postalo "naturalizovano" u Nemačkoj. To je zapravo 19.000, odnosno 15 odsto manje u odnosu na 2019. godinu. 

Trenutno se u Nemačkoj posle pet godina boravka i rada može podneti zahtev za stalnu boravišnu dozvolu, dok je zahtev za državljanstvo moguć posle osam godina. Tada se polaže i test poznavanja nemačkog pravnog sistema, kulture i istorije.

Među nemačkim građanima koji imaju još jedan pasoš najviše je Poljaka (344.000). Srpskih građana tu ima samo 22.000 i tu se mahom radi o deci koja privremeno smeju imati dva pasoša. U Nemačkoj inače živi oko 230.000 srpskih građana, i barem još toliko onih kojima su koreni u Srbiji, ali su sada nemački državljani.

Nemački pasoš među najjačima

Prema "Henli" indeksu, koji rangira jačinu pasoša iz čitavog sveta, nemački se nalazi na drugom mestu, jer je sa njim moguće posetiti 190 država sveta. S obzirom na to da prvo mesto dele Japan i Singapur, ovo znači da je nemački pasoš zapravo na trećem mestu, ali je i najmoćniji evropski, piše schengenvisainfo.com.

Osim Nemačke i druge evropske zemlje se nalaze na listi, odnosno u prvih deset. Finska, Italija, Luksemburg i Španija dele treće mesto, dok su Austrija i Danska na četvrtom mestu.

Komentari (0)

Evropa