Evropa

Od dogovora Zelenih i FDP zavisi buduća nemačka vlada: Gde su saglasni, a gde se mimoilaze?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Politico, DW

03/10/2021

-

17:55

Od dogovora Zelenih i FDP zavisi buduća nemačka vlada: Gde su saglasni, a gde se mimoilaze?
Analena Berbok i Kristijan Lindner - Copyright EPA/FILIP SINGER

veličina teksta

Aa Aa

Parlamentarni izbori u Nemačkoj održani su pre tačno nedelju dana, ali to glasanje i dalje nije dalo konačan rezultat. Najviše glasova osvojile su Socijaldemokrate (SPD) Olafa Šolca iza kojih odmah sledi Hrišćansko-demokratska unija (CDU), koja je dominirala nemačkom politikom proteklih 16 godina. Vladajuća koalicija, međutim, mogla bi da se oformi i oko jedne i oko druge partije, pa će tako mnogo toga zavisiti od dve manje stranke, Zelenih i FDP, koje su već otpočele međusobne pregovore.

Zeleni koje predvodi Analena Berbok i Stranka slobodnih demokrata (FDP) na čelu sa Kristijanom Lindnerom otpočeli su samo nekoliko dana nakon izbora prvu fazu razgovora o svojoj agendi. Naime, i SPD i CDU se nadaju da će baš oni predvoditi sledeću vladu, ali, obema će biti potrebna alijansa sa strankama koje su 26. septembra završile na trećem i četvrtom mestu. Još jedna takozvana "velika koalicija" zasad nije opcija.

"U potrazi za novom vladom, tragamo za zajedničkim tačkama i mostovima preko linija razdvajanja. Čak smo i neke pronašli. Uzbudljiva vremena", napisala je Berbok u opisu fotografije na društvenim mrežama na kojoj se nalazi sa još jednim liderom Zelenih Robertom Habekom, te liderima FDP Lindnerom i Volkerom Visingom.

Međutim, nije tajna da Zeleni i FDP imaju i velike linije razdvajanja, posebno kada je reč o finansijskim pitanjima. Zeleni žele da podignu porez za bogate, dok su Liberali svojim biračima obećali suprotno. 

Ipak, postoji i nekoliko ključnih pitanja oko kojih ove dve stranke i nisu toliko u suprotnosti, a "Politiko" broji četiri ključne tačke oko kojih postoji i zajednički jezik, ali i bitne razlike u stavovima.

1. Građanska prava i nacionalna bezbednost

Kada je reč o građanskim pravima i slobodama, postoji "veliko preklapanje", jer obe stranke imaju "napredne pozicije i traže reforme u ovoj oblasti", kaže Mark Debus, profesor na Univerzitetu Majnham.

Na primer, i Zeleni i FDP promovišu rodnu ravnopravnost, žele da legalizuju kanabis, smanje starosnu granicu za glasanje na 16 godina i ukinu nemačko obavezno čuvanje podataka o korisnicima interneta. Obe stranke kritikovale su trenutnu "veliku koaliciju" CDU/CSU i SPD zbog uvođenja biometrijskog prepoznavanja lica i omogućavanja bezbednosnim službama da hakuju računare ili mobilne telefone osumnjičenih.

Na prostoru nacionalne bezbednosti, kao što je borba protiv terorizma, "fundamentalnih razlika" takođe nema, kađe Uve Jun, profesor sa Univerziteta Trir.

Ipak, dve partije imaju različite stavove kada je reč o migracijama, međutim one mogu da budu premošćene. FDP je naime restriktiviniji u tom smislu, ali ogromne razlike ne postoje.

2. Obrazovanje i digitalizacija

"Nas i Zelene ujedinjuje činjenica da smo vodili izbornu kampanju za reforme. Obe stranke žele promene i modernizaciju obrazovne politike, digitalizacije", rekla je Nikola Bir, zamenica lidera FDP.

Jun je saglasan, govoreći da su obe partije u kampanjama govorile o investicijama na ovom području.

3. Evropska i međunarodna politika

I Zeleni i FDP navode da žele da ojačaju Evropsku uniju, posebno Evropski parlament. Takođe, obe partije žele da spoljnu politiku EU učine efikasnijom.

Tokom TV debate pred same izbore, Berbok i Lindner su istakli važnost ljudskih prava kada je reč o zemljama kao što su Kina i Rusija i kritikovali nemački parlament jer se previše fokusirao na inetrese nemačke izvozne industrije u odnosu prema stranim silama. Obe partije kritikuju dogovor EU i Kine oko investicija.

Franciska Brantner, portparolka Zelenih za evropske poslove, rekla je da zajednički stav postoji i kada je reč o odnosu EU prema problemima sa vladavinom prava u Mađarskoj i Poljskoj.

"Obe partije se zalažu za vladavinu prava i jačanje demokratije", rekla je ona.

Ipak, ona je istakla da kada je reč o drugim delovima Evrope postoji još prostora za rad.

"Vidim velike razlike u volji za reformom evropskih pravila o stabilnosti i dugu, kao i pitanja kako finansirati investicije i inovacije u infrastrukturi potrebne za digitalizaciju i zaštitu klime", rekla je ona aludirajući na to što Lindner ima nameru da postane sledeći nemački ministar finansija.

Dodala je da postoji još pitanja bez odgovora kao što je stvaranje zajedničke evropske industrijske politike.

4. Klima

Obe partije su saglasne oko potreba da se uhvate u koštac sa klimatskim promenama, ali imaju različite pristupe. 

Dok se Zeleni zalažu za jače zakone ili čak zabrane kako bi se prešlo na klimatski prihvatljivija sredstva za proizvodnju i transport, FDP se fokusira na rešenja zasnovana na tržištu i želi da smanji biroktatiju kako bi se omogućilo kompanijama da ulažu u tehnologije bez emisija.

Jun smatra da bi obe strane mogle da postignu dogovor kada je reč o tome kako finansirati nove inicijative za zaštitu klime. Međutim, neki od problema su i zahtev Zelenih za ograničenje brzine ili potpune zabrane autimobila sa motorom sa sagorevanjem, što FDP odbacuje.

Razlike postoje i kada je reč o ciljevima za postepeno ukidanje uglja, koje je trenutno predviđeno za 2038, ali Zeleni žele da to bude 2030. godina.

Tanjug/AP/Markus Schreiber

 

Druga faza razgovora

Berbok i Lindner sastali su se i u petak kako bi razgovarali o potencijalnoj saradnji, a ti razgovori trajali su dva sata nakon čega su se obratili novinarima. 

Kako je rekao Robert Habek, svi lideri su svesni značaja ovih razgovora, dodajući da "moraju nešto da postignu", dok je Analena Berbok navela da je "ovo istorijski trenutak za društvo". 

I Lidner je bio jasan - "ljudi su glasali potiv statusa quo".

"Nešto novo mora da bude napravljeno u Nemačkoj. Svi osećamo da nam je zadato da organizujemo novi početak", rekao je Lindner.

Iako je rekao da su razgovori prošli dobro, niko nije otkrivao detalje.

I "Dojče vele" podseća da se dve stranke razlikuju pre svega kada je reč o ekonomskim pitanjima.

Podsetimo, nakon izbora održanih 2017. godine, do stvaranja takozvane "Jamajka" koalicije je malo falilo. Činili bi je vladajuća CDU/CSU, Zeleni i FDP, međutim Lindner je odustao od pregovora. Sve se završilo stvaranjem koalicije između CDU/CSU i SPD, što obe partije sada žele da izbegnu.

Za danas se očekuje i početak bilateralnih razgovora sa prvoplasiranom i drugoplasiranom partijom na nedeljnim izborima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa