Evropa

Olaf Šolc ili Armin Lašet – ko je bliži tome da sedne u fotelju Angele Merkel

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

28/09/2021

-

09:03

Olaf Šolc ili Armin Lašet – ko je bliži tome da sedne u fotelju Angele Merkel
Olaf Šolc ili Armin Lašet – ko je bliži tome da sedne u fotelju Angele Merkel - Copyright Tanjug AP/Martin Meissner, Tanjug AP/Lisa Leutner

veličina teksta

Aa Aa

U fotelju nemačkog kancelara posle 16 godina sešće nova ličnost. Parlamentarni izbori održani u nedelju označili su kraj ere Angele Merkel, ali ko bi tačno mogao da je nasledi i dalje je neizvesno. Izborna trka donela je tesnu prednost stranci SPD, na čelu sa Olafom Šolcom. Ipak, da li će na kraju on zaista i postati nemački kancelar zavisiće od mukotrpnih koalicionih pregovora koji će najverovatnije trajati i nekoliko meseci.

Prema preliminarnim rezultatima koje je objavila Savezna izborna komisija, Bundestag će imati 735 mesta, a SPD će biti najbrojnija u parlamentu sa 206 mesta. Iza nje je CDU i sestrinska Hrišćansko-socijalna unija (CSU) koja će brojati 196 mesta. 

I jednoj i drugoj strani, međutim, potreban je partner, a dvojica kandidata za kancelara Olaf Šolc i Armin Lašet smatraju da bi upravo oni trebalo da predvode buduću vladu. Iako je praksa išla uglavnom ka tome da partija koja dobije izbore ima i kandidata za kancelara koji izađe sa ponudom o saradnji, ove godine sve je bez ikakve naznake kada bi Nemci mogli da očekuju dogovor, jer mogućnost da kancelar bude iz stranke koja je bila druga nije isključena.

Lašetova popularnost opala

Prema rečima novinara Nenada Radičevića, rezultati izbora su pokazali da građani više ne žele demohrišćane na vlasti.

"Šolc je uspeo da stranku koja je bila na silaznoj putanji za nekoliko meseci podigne na skoro 26 odsto podrške. Većina građana smatra da je ipak Šolc dobio jasan mandat", rekao je on za Euronews Srbija.

Euronews Srbija

Sa druge strane, Lašetova popularnost je opadala sve vreme tokom trajanja kampanja, pre svega zbog nekoliko gafova koje je napravio. Gubitak prve pozicije odrazio se i na raspoloženje u CDU i sestrinskoj CSU.

Bliski saradnik lidera CSU Markusa Sedera ministar finansija pokrajine Bavarske Albert Firaker govorio je, na predsedništvu CSU, o "propasti".

"U Bavarskoj smo mogli dobiti više od 40 odsto, da je Markus Seder bio kandidat", rekao je on.

Firaker je ukazao da je i u Severnoj Rajni-Vestfaliji, pokrajini odakle je Lašet, SPD ispred CDU.

"Veća propast gotovo da nije moguća u sopstvenoj pokrajini", konstatovao je on, prenosi "Bild".

Inače Seder je bio protivkandidat Lašetu u unutarstranačkoj borbi za mesto kandidata za kancelara.

I nakon izbora Lašeta on je vidno iznosio svoje neslaganje, a i unutar sestrinske CDU vladalo je nerazumevanje što Seder, koji je popularniji, nije predvodio CDU/CSU na ovim izborima.

Tesan rezultat zakomplikovao formiranje vlade 

Prema preliminarnim rezultatima, razlika između dve najveće stranke je svega nešto više od jednog procenta. SPD je osvojila 25,7 odsto glasova, a CDU/CSU 24,1. Zeleni su treća najjača stranka sa 14,8 odsto glasova (118 mandata), zatim slede liberali (FDP) sa 11,5 odsto (92 mesta), desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) sa 10,3 odsto (83 mesta), te Levica sa 39 mesta.

To znači da će Bundestag ovog puta brojati 735 poslanika, a za većinu će biti potrebna brojka od 368.  Tesan rezultat zakomplikovao je stvari u vezi sa formiranjem nemačke vlade i doveo do zaoštravanja odnosa dve najjače političke snage jer ni Šolc ni Lašet ne odustaju od kancelarskog trona.

Šolc kaže da je on taj koji je dobio mandat, a mnogi smatraju da zapravo i ima to pravo s obzirom na to da je izdigao stranku sa oko 15 odsto podrške na više od 20, dok je demohrišćanima podrška opala.

Lider socijaldemokrata je poručio CDU/CSU i njihovom lideru Arminu Lašetu da vladu ne treba da formiraju stranke koje nisu dobile podršku građana.

"Partije koje nisu dobile podršku ne bi trebalo da pokušaju da formiraju vladu. To ih delegitimiše još pre početka", rekao je Šolc na Glavnom odboru SPD, prenosi "Bild".

Šolc se, pred sastanak, izjasnio za "semafor koaliciju", koju bi njegova partija činila sa FDP i Zelenima. 

Ipak, na iste partnere, Zelene i liberale, računa i CDU/CSU, a Armin Lašet od sinoć nije sedeo skrštenih ruku i već je počeo razgovore. 

On je na sednici Glavnog odbora CDU rekao da je sinoć dugo razgovarao sa liderom FDP Kristijanom Lindnerom, te da će se danas sastati i sa kandidatkinjom Zelenih Analenom Berbok.

Naime, CDU može, iako je osvojila drugo mesto na parlamentarnim izborima, da formira "Jamajka" koaliciju sa FDP i Zelenima.

Ključ u rukama manjih partija

Sva pregovaračka moć za sklapanje koalicije je, kako se čini, trenutno u rukama manjih partija, a čak je i lider FDP Kristijan Lindner predložio Zelenima da oni budu ti koji će prvi razgovarati.

On je rekao da bi bilo dobro da sada ta stranka sedne sa Zelenima i pregovara, kako bi potom imale stav prema budućem većem koalicionom partneru. Kako je rekao, te dve stranke bi trebalo da se dogovore oko programa, a onda vide sa kim bi radnije išli u koaliciju.

Zeleni su zasad vrlo oprezni i svoje želje nisu iznosili. Međutim, šef poslaničkog kluba Zelenih Anton Hofrajter najavio je danas da će u "veoma malom krugu" da se razgovara sa FDP o formiranju zajedničke vlade, preneo je Tanjug.

To zapravo ovima dvema strankama daje ključnu ulogu "tasa na vagi" za formiranje buduće vlade. Proces bi, međutim, mogao da bude i te kako komplikovan s obzirom na to da dve stranke "naginju" na suprotne strane. Naime, prema svojoj politici, Zeleni su bliži SPD, dok su liberali bliži demohrišćanima.

Inače, i nakon izbora održanih 2017. godine u igri je bila "Jamajka" koalicija. Pregovori su propali nakon što je od njih odstupio upravo Lindner, te se on sada, prema oceni analitičara, nalazi pod pritiskom da ne propusti još jednu šansu da bude deo vladajuće koalicije.

Osim "Semafora" i "Jamajke" moguća je i treća varijanta - koalicija socijaldemokrata i demohrišćana, koji bi sami brojali 402 mesta u parlamentu, ali je to koalicija koju zapravo ove dve stranke ne žele, a i ukoliko bi do nje došlo, opet bi ostalo jedno pitanje - Šolc ili Lašet?

Euronews Srbija

Poslanik Bundestaga iz redova SPD Josip Juratović za Euronews Srbija kaže da su pregovori za formiranje vlade u toku, ali i da je uveren da će Šolc biti novi kancelar.

"Činjenica je da 48 odsto građana želi Šolca za kancelara, dok je za Lašeta samo 25 odsto i oko toga Zeleni i Liberali moraju dobro da razmisle sa kim će u koaliciju", rekao je on.

Dodao je da se nada da će taj proces brzo da završi.

"Ja mislim da ćemo pre Nove godine imati novu vladu, odnosno da će Olaf Šolc držati novogodišnji govor", naglasio je Juratović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa