UŽIVO

Tesna pobeda SPD, stranka Angele Merkel može da izgubi i do 45 mesta u Bundestagu: Šolc za semafor koaliciju

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews Srbija/CNN

27/09/2021

-

08:23

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Socijaldemokrate levog centra tesno su pobedile blok Unije desnog centra Angele Merkel na parlamentarnim izborima održanim u nedelju, pokazuju preliminarni rezultati.

SPD, predvođen Olafom Šolcom, osvojio je 25,7% glasova, dok je blok CDU-CSU na čelu s Arminom Lašetom dobio 24,1%, prema preliminarnim podacima.

Ovo znači 206 mesta za SPD u saveznom parlamentu, poznatom i kao Bundestag, i zahteva od stranke da uđe u koalicione pregovore kako bi obezbedila 162 mesta koja su joj potrebna za dobijanje većine.

Očekuje se da će proces potrajati sedmicama ili čak mesecima sa odlazećom kancelarkom Angelom Merkel koja će ostati na čelu zemlje dok se ne postigne dogovor o podeli vlasti. Nakon pobede Merkel na izborima u septembru 2017. godine, trebalo je više od pet meseci da se formira vlada, podseća CNN.

Šolc, koji je rekao da je glasanje njegovoj stranci dalo "vrlo jasan mandat da sada osigura da sastavimo dobru pragmatičnu vladu za Nemačku", nada se da će formirati semafor koaliciju sa Zelenima i FDP.

Blok Hrišćansko-demokratske unije desnog centra Merkelove, stranke koja nije uspela osvoji najveći broj glasova, može da izgubi najmanje 45 mesta u Bundestagu.

Naslednik Angele Merkel neće odmah biti izabran, jer slede pregovori o koaliciji i potpisivanje koalicionog sporazuma.

Tanjug/AP/Rolf Vennenbernd

 

Zeleni i Slobodna demokratska partija (FDP) verovatno će povećati svoja mesta u Bundestagu, dok će krajnje desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) izgubiti mesta, piše Euronews.

Zeleni su na saveznim izborima osigurali svoj najbolji rezultat ikada postigavši treće mesto sa 14,5% glasova. To im daje 118 mesta u Bundestagu. FDP je iza njih izašao sa 11,5% glasačkih listića i zauzeo 92 mesta.

 

 

Šolc i Lašet će se takmičiti za Zelene i FDP

Ali, uprkos tome što je na saveznim izborima postigao najgori rezultat u istoriji, blok Unije je najavio da će se i oni obratiti manjim strankama kako bi razgovarali o formiranju vlade.

Lašet, guverner savezne države Severna Rajna-Vestfalija koji je nadmašio popularnijeg rivala kako bi obezbedio nominaciju za blok Unije Merkelove, borio se da motiviše bazu stranke i pretrpeo je niz gafova.

"Naravno, ovo je gubitak glasova koji nije prijatan", rekao je Lašet o rezultatima, te dodao da se Merkel povlači sa vlasti nakon 16 godina, te da "niko nije imao aktuelni bonus na ovim izborima“.

Lašet je rekao svojim pristalicama da će "učiniti sve što možemo da formiramo vladu pod vođstvom Unije, jer je Nemačkoj sada potrebna koalicija za budućnost koja modernizuje našu zemlju".

Lašet, čiji je sindikalni blok dobio 196 mandata, udvaraće se istim strankama kao i Šolc, iako su Zeleni izrazili sklonost SPD-u.

Izgleda da birači takođe favorizuju Šolcovu koaliciju semafora, prema anketi "YouGov" objavljenoj tokom noći. Čak 43 % smatra da bi Šolc, sadašnji ministar finansija u zemlji, trebalo da postane sledeći kancelar najveće evropske ekonomije.

CDU izgubio u izbornoj jedinici gde je Merkel pobeđivala

U izbornoj jedinici u Meklenburg-Zapadnoj Pomeraniji u kojoj je aktuelna kancelarka Angela Merkel uzastopno osam puta osvajala direktan mandat, na parlamentarnim izborima pobedu je odnela kandidatkinja socijaldemokrata Ana Kasaucki.

Merkelova je u ovoj izbornoj jedinici pobeđivala od 1990. godine, prenose nemački mediji.

Kandidat za poslanika CDU Georg Ginter osvojio je tek treće mesto iza predstavnika desničarske Alternative za Nemačku.

Na parlamentarnim izborima u Nemačkoj blagu prednost imaju socijaldemokrate, a demohrišćani su ostvarili najgori rezultat ikad.

Konzervativci izgubili najviše glasova

Naime, više miliona Nemaca na parlamentarnim izborima glasalo je za drugu političku stranku nego pre četiri godine, a najviše birača izgubili su vladajući konzervativci.

Kako se navodi u anketi Instituta za istraživanje javnog mnjenja Infratest, sprovedenoj za televiziju ARD, 1,4 miliona Nemaca okrenulo je leđa unionistima i opredelilo se za socijaldemokrate, a među njima najviše je starijih ljudi i žena.

Osim toga, oko 900.000 glasova CDU/CSU otišlo je danas Zelenoj stranci, a 340.000 liberalima, prenosi ntv.de.

Osim toga, Zeleni su ove godine dobili i 470.000 glasova Levice i 320.000 socijaldemokrata.

Istovremeno, za socijaldemokrate glasalo je i 590.000 nekadašnjih birača Levice.

Šolc osvojio poslaničko mesto u Bundestagu

Kandidat Socijaldemokratske partije Nemačke za kancelara Olaf Šolc pobedio je u izbornoj jedinici u Potsdamu i tako osvojio poslaničko mesto u Bundestagu.

Šolc je osvojio 34 odsto glasova, a drugoplasirana je bila liderka Zelenih Analena Berbok sa 18,8 procenata glasova.

Olaf Šolc nije bio član Bundestaga od 2011. godine, podseća BBC.

Rezultati u Potsdamu ne znače da Berbokova neće dobiti mesto u Bundestagu jer je vodeći kandidat Zelenih u Brandenburgu, tako da će skoro sigurno dobiti poslanički mandat preko pokrajinske liste.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa