Evropa

Ko je Armin Lašet, "gaf majstor" i kandidat za kancelara iz redova CDU

Komentari

Autor: Euronews Srbija, J.Đ.

25/09/2021

-

11:42

Ko je Armin Lašet, "gaf majstor" i kandidat za kancelara iz redova CDU
Armin Lašet - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Armin Lašet sebe predstavlja kao "prirodnog naslednika Angele Merkel", a i sama kancelarka pozvala je građane da njemu daju svoj glas. Često hvaljen zbog svoje sposobnosti da ujedini narod, predsednik konzervativne Hrišćansko-demokratske unije (CDU) ima slične proevropske stavove kao i dosadašnja kancelarka.

Lašet je odrastao i još živi u Ahenu, najzapadnijem nemačkom gradu blizu belgijske i holandske granice.

Pobožni katolik, bivši ministrant (dečak koji pomaže svešteniku tokom mise) upoznao je buduću suprugu u crkvenom horu mladih.

Studirao je prava, a pre nego što je počeo da se bavi politikom radio je kao novinar.

Gaf majstor

Lider najmnogoljudnije nemačke pokrajine, Severne Rajne-Vestfalije, i do sada je ostao veran stavovima Angele Merkel i nije vodio rizičnu predizbornu kampanju.

Međutim, kandidat CDU ima lošu reputaciju jer često pravi gafove, odnosno greši u svojim govorima ili političkim nastupima. 

Lašet je bio jedan od retkih političara koji je podržao Merkel u odluci da 2015. godine dozvoli migrantima iz Sirije i Avganistana ulazak u državu, mada je došlo do neslaganja u vezi sa pojedinim reakcijama kancelarke na određene situacije tokom pandemije koronavirusa.

profimedia

 

Njegova politika integracije, tokom mandata regionalnog ministra, donela mu je nadimak "Armin Turčin" među članovima CDU.

Kasnije, zbog podrške imigraciji i stavovima sličnim onima koje je zastupala Zelena partija, dobio je nadimak "ljubazni gospodin Lašet".

Tri meseca nakon što je objavio da će biti potencijalni kandidat CDU/CSU koalicije za kancelara, morao je da se bori protiv Markusa Zedera iz CSU, koji je takođe želeo da se kandiduje u ime desnog centra.

Poplava nepoverenja

Poplave u zapadnoj Nemačkoj u julu, u kojima je poginulo najmanje 190 ljudi, uključujući i oko 50 u njegovom rodnom području, ozbiljno su dovele u pitanje sposobnost Lašeta da se izbori sa kriznim situacijama.

Dobio je brojne kritike na društvenim mrežama i u medijima zbog odgovora novinarki kada je osporavan zbog mera za rešavanje problema.

"Izvinite, mlada damo. Ne moramo zbog tragičnog dana da promenimo čitavu politiku", rekao je.

 

 

Njegovoj popularnosti podjednako je naškodio i video-snimak na kom se smeje u pozadini dok nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer odaje počast žrtvama.

U televizijskom intervjuu u julu, tvrdio je da nije zabrinut zbog činjenice da je često bio potcenjivan tokom svoje političke karijere.

"Mnogi su pogrešili, na razne načine", rekao je.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa