Evropa

"Jamajka", "Kenija" ili "Semafor" za kraj ere Angele Merkel: Pet kombinacija za novu nemačku vladu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Bloomberg

21/09/2021

-

19:31

"Jamajka", "Kenija" ili "Semafor" za kraj ere Angele Merkel: Pet kombinacija za novu nemačku vladu
Izbori u Nemačkoj - Copyright Tanjug/AP/Michael Sohn

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka u nedelju izlazi na izbore koji bi mogli da označe početak velikih političkih promena u toj zemlji. Olaf Šolc, aktuelni ministar finansija, kandidat je za kancelara, a njegova stranka SPD, kako pokazuju ankete, u prednosti je u odnosu na CDU kancelarke Angele Merkel koja dominira nemačkom politikom od 2005. godine. Ipak, pobeda na izborima ne znači i kraj raspodele karata, a opcija za potencijalnu koaliciju je nekoliko.

Izbori će biti održani 26. septembra, a ko god da osvoji najviše glasova biće mu potrebna koalicija. Trenutne ankete pokazuje da je SPD ispred bloka CDU/CSU za oko pet procenata. Iako će Zeleni koje predvodi Analena Berbok verovatno da im budu koalicioni partneri, to nije dovoljno kako bi se obezbedila većina. Tu, kako se navodi "Blumberg", i dalje ostaje prostor za Armina Lašeta ispred CDU.

Osim CDU/CSU, SPD i Zelenih, u Nemačkoj su još u igri i Stranka slobodnih demokrata (FDP) i Levica (Linke). Krajnje desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) ima snažnu podršku u istočnim delovima Nemačke, ali je u senci glavnih partija upravo zbog politike koju promoviše.

Nemačka je, inače, od ranije poznata po komplikovanom procesu formiranja saveza, a ovaj put to će biti, kako se čini, komplikovanije više nego ikada. U opticaju je pet partija, a svaka od njih tradicionalno je predstavljena jednom bojom. 

CDU je uvek predstavljena crnom bojom, SPD crvenom, Zeleni su očekivano zeleni, FDP žuti, dok je Levica nešto tamnije nijanse crvene. Upravo zbog kombinacija koje su u igri i slučnosti sa bojama zastava određenih država, te koalicije su poznate, između ostalog, i kao "Jamajka", "Nemačka" i "Kenija".

"Semafor"

Ukoliko se prednost SPD, koja trenutno postoji u anketama, održi i narednih pet dana, predsednik Nemačke Frank Valter Štajnmajer će verovatno zatražiti od Olafa Šolca da formira vladu. Najverovatniji scenario bi u tom slučaju bila takozvana "Semafor" koalicija sačinjena od SPD, Zelenih i FDP.

Iako su se liberali ranije distancirali od mogućnosti fomiranja takve koalicije, ona nije isključena u potpunosti. 

Na ovaj način bi bila okončana šesnaestogodišnja era CDU na vlasti, a ovakva koalicija se već oprobala u regionu Rajna-Palatinant.

"Jamajka"

Na jamajčansku zastavu podsetila bi koalicija predvođenja Arminom Lašetom, uz Zelene i FDP. Mogućnost da se ovo desi postoji, ali samo ukoliko bi se na izborima u nedelju desilo veliko iznenađenje koje ankete nisu predvidele.

Pre četiri godine napori da se formira "Jamajka" koalicija su propali jer je lider FDP Kristijan Linder iznanada napustio pregovore.

Ovog puta teško da će Linder opet preuzeti taj rizik. Razlika u odnosu na prošli put bi bila ta što bi Zeleni sada bili druga najmonija stranka i možda bi bili manje voljni da daju svoj potpis s obzirom na to da ih je nakon prethodnih pregovora Linder krivio za neuspeh.

Crveno-zeleno-crveno

Reč je o alijansi koju bi činili SPD, Zeleni i Levica i ovakva opcija je trenutno najkontroverznija. Levica želi da Nemačka napusti NATO i ima korene u istočnonemačkoj komunističkoj partiji, a nikada nije imaa ulogu u saveznoj vladi.

Međutim, Šolc bi mogao da ima problem. Ukoliko FDP odbije da se pridruži njemu i Zelenima, Levica ostaje možda kao jedina preostala opcija. 

Inače, Levica je često ilustrovana u anketama i svetloljubičastom bojom.

"Kenija"

Kao jedna od matematičkih opcija stoji i mogućnost sklapanja "velike koalicije" između CDU/CSU, SPD i Zelenih. Nazvana je po zastavi Kenije i takođe je malo verovatna jer je SPD naznačila ranije da nije voljna za još jednu veliku koaliciju sa konzervativcima.

Ipak, ukoliko bi bili u poziciji da predvode takvu koaliciju, postoji šansa i da promene stav. Ostaje da se vidi da li bi i konzervavci prihvatili takvu koaliciju ukoliko bi Šolc bio kancelar.

"Nemačka"

U opcijaju je i koalicija nazvana upravo po nemačkoj zastavi, a čine je CDU/CSU, SPD i FDP. Međutim, Lider je ranije bio kritičar tri velike kolaicije pod Angelom Merkel, pa je malo verovatno da će sada preći preko svojih reči.

Inače, govoto je sigurno da će nakon izbora pregovori da budu dugi i komplikovani. Nakon izbora 2017. bilo je potrebno oko pet meseci da se formira nova vlada, a prema nemačkom Ustavu Angela Merke će ostati na mestu kancelara sve dok naredna vlada ne bude i zvanično poznata.

Ukoliko ti pregovori potraju i posle 16. decembra, biće oboren nacionalni rekord jer će Merkelova tako biti na vlasti duže nego njen prethodnih u CDU i mentor Helmut Kol.

Komentari (0)

Evropa