Evropa

Rezultati parlamentarnih izbora u Nemačkoj

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/09/2021

-

09:41

Rezultati parlamentarnih izbora u Nemačkoj
Rezultati parlamentarnih izbora u Nemačkoj - Copyright Tanjug/Sebastian Gollnow/Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Socijaldemokrate levog centra tesno su pobedile blok Unije desnog centra Angele Merkel na parlamentarnim izborima održanim u nedelju, pokazuju preliminarni rezultati. 

Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD), predvođen Olafom Šolcom, osvojio je 25,7% glasova (206 mesta u parlamentu), dok je blok Hrišćansko-demokratske uniju (CDU) i Hrišćansko-socijalne unije (CSU) na čelu s Arminom Lašetom dobio 24,1 odsto ili 196 mandata, prema preliminarnim podacima. 

Zeleni su osvojili 14,8 odsto glasova, odnosno 118 mesta u parlamentu, a Slobodarska partija Nemačke (FDP) 11,5 odsto, što znači 92 mesta u parlamentu.  

Desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) je peti po redu u parlamentu sa 10,3 odsto glasova, ili 83 mesta , a Levica je osvojila 4,9 odsto, odnosno 39 mesta za sada.  

Ovi rezultati znače da će u Bundestagu partije morati da ušu u koalicije da bi ostvarili parlamentarnu većinu potrebnu za formiranje vlade. 

Proces bi mogao da potraje sedmicama ili čak mesecima sa odlazećom kancelarkom Angelom Merkel koja će ostati na čelu zemlje dok se ne postigne dogovor o podeli vlasti. Nakon pobede Merkel na izborima u septembru 2017. godine, trebalo je više od pet meseci da se formira vlada.

Jedno mesto u Bundestagu osvojila je i danska manjinska stranka Glasačko udruženje Južnog Šlezviga (SSW).

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa