Evropa

Ko je Kristijan Lindner - čovek koji bi mogao da sastavi ili rastavi novu koalicionu vladu u Nemačkoj

Komentari

Autor: Euronews, Politico, N. Z.

29/09/2021

-

20:55

Ko je Kristijan Lindner - čovek koji bi mogao da sastavi ili rastavi novu koalicionu vladu u Nemačkoj
Ko je Kristijan Lindner - čovek koji bi mogao da sastavi ili rastavi novu koalicionu vladu u Nemačkoj - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kada su 2017. godine u Nemačkoj održani parlamentarni izbori, tri partije bile su na korak od sklapanja takozvane koalicije "Jamajka". Taj savez činile bi CDU/CSU, partija koja je dominirala nemačkom politikom proteklih 16 godina, Zeleni i Stranka slobodnih demokrata (FDP). Ipak, do dogovora nije došlo, a razlog je odluka lidera FDP Kristijana Lindnera da se povuče iz pregovora. Pred njim je, međutim, posle izbora održanih u nedelju, nova šansa.

Nemačka je 26. septembra glasala na izborima koji su označili kraj ere kancelarke Angele Merkel. Prema rezultatima koje je objavila Savezna izborna komisija, Bundestag će ovog puta imati 735 mesta, a SPD koje predvodi kandidat za kancelara Olaf Šolc, biće najbrojniji u parlamentu sa 206 mesta. Iza njih je CDU i sestrinska Hrišćansko-socijalna unija (CSU) koji će brojati 196 mesta. Treća najjača stranka su Zeleni, a liberali će u Bundestagu imati 92 poslanička mesta.

Slaganje karata će, međutim, potrajati, a mnogo toga je u rukama upravo manjih stranaka - Zelenih i FDP. Lindner bi ovog puta mogao da se iskupi za ljutlju koju je izazvao pre četiri godine odstupišvi od pregovora, a da je spreman da napravi prvi potez govori činjenica i da je on odmah po objavljivanju prvih rezultata Zelenima ponudio razgovore.

Stranku digao "iz mrtvih"

Stranka FDP osnovana je 1948. godine i u gotovo celom posleratnom periodu je imala važnu političku ulogu. Doživela je neuspeh na izborima 2013. godine, ali ju je iste godine preuzeo tada 34-godišnji Kristijan Lindner koji je krenuo u modernizaciju partije.

S obzirom na to da je stranka u trenutku kada ju je preuzeo bila na margini, njegovi napori su se isplatili već na izborima 2017. godine kada je FDP sa 10,7 odsto proslavila svoj veliki povratak. Unutar stranke Lindner je hvaljen kao heroj.

Slava, međutim, nije dugo potrajala, pa su ga tako mnogi opisali čovekom koji je više zabrinut za svoj imidž nego dobrobit zemlje, piše "Politiko". Kritike su usledile nakon što je on odstupio od pregovora sa CDU/CSU i Zelenima za formiranje koalicije, pa je tako vladajuća partija bila prinuđena da sklopi nepopularnu "veliku koaliciju" sa SPD.

Neki kritičari su sugerisali da je Lindner zapravo odstupio jer je oklevao sa pravljenjem kompromisa iz straha da bi neki u tek oživljenoj partiji to mogli da vide kao izdaju. Sa druge strane, on je svoju odluku pravdao rečima: "bolje ne vladati, nego vladati pogrešno".

Kako navodi "Politiko", iako u politici retko ko dobije drugu šansu, Lindneru se ona ponovo ukazala. Nakon izbora u nedelju, našao se u dobro poznatoj poziciji - čovek koji bi mogao da sastavi ili rastavi sledeću koalicionu vladu.

 

Zelenima već ponudio razgovore

Dvojica kandidata za kancelara Olaf Šolc (SPD) i Armin Lašet (CDU) smatraju da bi oni trebalo da predvode buduću vladu. I jedan i drugi će, takođe, gledati da koaliciju prave sa istim partnerima, tačnije Zelenima i Liberalima i tu je prilika za ove dve manje stranke da preciziraju svoje uslove.

Naime, dve najverovatnije koalicije su takozvana "Semafor", koju bi činili SPD, FDP i Zeleni, te "Jamajka" koalicija na čijem čelu bi bila CDU/CSU, te FDP i Zeleni.

Lindner je još u nedelju uveče ponudio Zelenima razgovore. On je rekao da bi bilo dobro da sada ta stranka sedne sa Zelenima i pregovara, kako bi potom imale stav prema budućem većem koalicionom partneru. Kako je rekao, te dve stranke bi trebalo da se dogovore oko programa, a onda vide sa kim bi radnije išli u koaliciju.

Olaf Šolc je, da podsetimo, već izrazio ranije nameru da koaliciju pravi sa trećeplasiranim Zelenima. Uzimajući u obzir razdeljen politički pejzaž u Nemačkoj, njima će biti potrebna i treća stranka. Međutim, koaliciju sa SPD i Zelenima je, bar na prvi pogled, teško zamisliti. Ta takozvana "Semafor" koalicija bi zapravo bila ideološki razuđenija od one od koje je pre četiri godine Lindner odustao.

Računica nije ništa jednostavnija ni zbog činjenice da je Lindner jasno stavio do znanja da za potencijalnu saradnju želi i veliku nagradu - da predvodi ministarstvo finansija.

Ima prostora za saradnju

Nekoliko dana pre održavanja izbora Lindner je boravio u rodnom gradu Vermelskirhenu, u državi Severna Rajna Vestfalija, gde je tokom kampanje rekao da je FDP ozbiljna kada je reč o vlasti.

"Situacija je neverovatno uzbudljiva. FDP preuzima značaj u postavljanju kursa za novu vladu koju ranije nismo ni zamišljali", rekao je on.

Njegova stranka, kako sam kaže, zalaže se za lične slobode, politiku pogodnu za poslovanje i smanjenje poreza. On, na primer, želi da smanji poreze čak i za visoke zarade, dok SPD i Zeleni žele da povećaju poraze za bogate.

I kada je reč o klimatskim promenama, politika FDP je u suprotnosti sa Zelenima. Međutim, osim ovih naizgled fundamentalnih neslaganja, postoji više prostora za saradnju nego što se na prvi pogled čini. To je posebno tačno kada se govori lično o Lindneru i Šolcu.

Kako navodi "Politiko", Šolc i Lindner zapravo imaju mnogo toga zajedničkog kada je reč o potrošnji. Obojica lidera se zalažu za vraćanje ustavne kočnice duga, koja ograničava potrošnju i koja je stavljena na pauzu tokom pandemije koronavirusa, iako ispoljavaju neslaganje oko toga koliko brzo to treba učiniti.

Gledajući sa nekoliko strana, Lindner za Šolca nije loš partner, a takođe je i lideru FDP računica jasna, odlazak od još jedne potencijalne koalicije mogao bi ponovo partiju da postavi na političku marginu.

Vešt pregovarač i "Kingmaker"

Kristijan Lindner je za mnoge u Nemačkoj trenutno čovek od kog mnogo toga zavisi. Ocenjuju ga kao teškog i veštog pregovarača koji je ovog puta najavio da bez Liberala i Zelenih nema koalicione vlade. Pitanje je da li će doći do njegovog prvobitnog dogovora sa Zelenima, a onda i kojoj će se strani prikloniti.

Ovo je bila njegova treća kampanja za Bundestag i druga kao lider FDP, stranke koja se ponekad u Nemačkoj smatra i "partijom vozača Poršea". 

Njegovo liderstvo svakako nije bez kritika, pa je tako i položaj žena u stranci doveden u pitanje nakon što je jednoj koleginici uputio neumesnu šalu.

On je, naime, prošle godine kritikovan zbog seksističke šale upućene odlazećoj generalnoj sekretarki stranke Lindi Teuteberg. Rekao je članovima stranke da su on i ona "zajedno započeli dan oko 300 puta". Kao odgovor na smeh publike, dodao je: "Govorim o našim svakodnevnim jutarnjim telefonskim pozivima o političkoj situaciji. Nije ono što sada mislite".

Stranka je međutim, uspela i da iskoristi situaciju sa pandemijom koronavirusa i iako je Lindner više puta tokom kampanje naglasio da njegova stranka ne poriče postojanje kovida 19, mere karantina nazvao je "metodom srednjeg veka".

Iako potencijalna "Semafor" koalicija ni za Lindnera nije najsjajnije rešenje, on se u startu postavio kao glavni igrač. Kako će ova stranka gotovo sigurno biti potrebna za koalicionu vladu, mnogi Lindnera već nazivaju "Kingmejkerom" (Kingmaker).

Komentari (0)

Evropa