Evropa

VIDEO Lava se širi na ostrvu La Palma, angažovani dronovi za spasavanje pasa

Komentari
Associated Press • TV Canarias • Euronews Serbia

veličina teksta

Aa Aa

Mesec dana posle erupcije vulkana Kumbe Vijeha na španskom ostrvu La Palma situacija se ne smiruje.  

Lava je prekrila gotovo 800 hektara zemljišta, uništila oko 2.000 objekata i veliki broj plantaža banana. Više od 6.000 ljudi moralo je da napusti svoje domove, prenosi Rojters. 

Karmen del Fresno iz Nacionalnog geografskog instituta rekla je za Rojters da erupcija neće prestati bar  još sedam dana.

"Istorijski podaci pokazuju da erupcija traje od 24 do 84 dana, stoga se nadamo da će i ovoga puta erupcija da traje u tom vremenskom okviru, ali ne možemo nikako da predvidimo", ističe del Fresno.

profimedia

 

Lava koju je izbacila erupcija vulkana na španskom ostrvu La Palma i dalje teče i donosi nove probleme stanovnicima. Umesto da se  smiri, danas je protok lave pojačan, prenosi sajt Volcano discovery. 

Lava stvara guste oblake pepela i širi svoj tok koji je aktivan u više delova ostrva.

Tok lave od juče se produžio za 350 metara i stigao je na nekoliko stotina metara istočno od La Lagune. Ova oblast ugrožena je i od drugog toka lave koji pristiže sa zapada i severozapada. Ovaj tok lave prešao je i preko asfaltnog puta, blizu benzinske stanice. Ukoliko nastavi svoje kretanje gotovo je sigurno da će uništiti određen broj zgrada i školu u La Laguni. Tok lave koji ide ka severu približio se morskim liticama i vrlo brzo će stići do obale.

Dronovi za pomoć ugroženim psima

Osim ljudi, na ostrvu su u opasnosti i životinje. Kompanija koja se bavi dronovima dobila je od španske vlade dozvolu da sprovede spasilačku misiju kako bi spasili nekoliko pasa koji su ostali zarobljeni na La Palmi kada je počela erupcija. 

Video snimljen pre nedelju dana prikazuje očajne i mršave pse koji lutaju po dvorištima prekrivenim pepelom u jugoistočnom delu oblasti Todok, prenosi Vašington post. 

Kompanija Aerokamaras planira da pse evakuiše dronovima. najpre je dronovima doneta hrana za pregladnele životinje, a plan je da budu izbaceme specijalne mreže da  evakuišu pse. Dronovi su jedino moguće rešenje jer zbog lave i velike količine pepela nije moguće misiju obaviti helikopterom. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa