Evropa

Čovek koji je proveo osam godina u ruskom zatvoru objavio snimke zlostavljanja pa pobegao u Francusku

Komentari

Autor: Jutarnji

21/10/2021

-

23:23

Čovek koji je proveo osam godina u ruskom zatvoru objavio snimke zlostavljanja pa pobegao u Francusku
Zatvor - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Belorus Sergej Saveljev (31) osuđen je 2013. godine na devet godina zatvora zbog prekršaja koji je bio u vezi sa drogom i poslat na odsluženje kazne. Iako nije hteo da priča detaljno, rekao je da je njegov slučaj bio "tužan i uobičajen".

Poslat je u zatvor u ruskom gradu Saratovu, koji je poznat po optužbama za zlostavljanje zatvorenika. Navodi da je bio teško pretučen čim je stigao. 

Rekao je da odmah na dolasku žele "da vas slome i pokažu ko je šef". Kasnije je imao sreću što je primećen kao neko ko zna da koristi računar, pa je na osnovu toga doveden u zatvorsku kancelariju da radi administrativne poslove.

Jedan od njegovih zadataka bio je pregledanje video zapisa s kamera koje na uniformama nose zatvorski čuvari. Ubrzo je shvatio da video zapisi, iako samo prikazuju obilaske stražara, prikazuju i uznemirujuće snimke nasilnog zlostavljanja zatvorenika.

Saveljev tvrdi da su mučenje uglavnom izvodili drugi "posebno obučeni" zatvorenici i snimali ih kamerama. Deo njegovog posla bio je brisanje nekih video zapisa, dok su neki, kako tvrdi, "slani na određene adrese". Kaže da nikada nije lično video ovakvu vrstu nasilnog zlostavljanja, ali su ga video zapisi duboko šokirali.

"Svi znamo da unutra ima batina i silovanja, ali to ne možete zamisliti dok ne vidite vlastitim očima", rekao je i dodao da mu je trebalo vremena da shvati šta se događa i da smisli šta dalje.

"Pogledao sam jedan video, pa još jedan, pa treći i četvrti, peti. Tada sam odlučio da ih prekopiram",  otkriva Saveljev.

Nije znao šta da radi sa snimcima

U početku nije imao jasnu ideju šta da uradi sa video zapisima, ali je znao da mora da h sačuva. Godine 2019. je odlučio da sakupi video zapise i kasnije da ih preda organizaciji "Gulagu.net". Dok je radio u zatvorskoj administraciji, Saveljev tvrdi da je video brojne pritužbe koje su stizale u vezi sa zlostavljanjem zatvorenika, zbog čega je shvatio koliko je zlostavljanje rasprostranjeno i učestalo.

Početkom 2021. godine, mladi Rus je postao svestan Gulagu.net-a i tada je čuo Vladimira Osečkina kako na svom jutjub kanalu govori o nasilju u zatvoru, uključujući i u zatvoru Saveljeva.

To ga je motivisalo da razmisli da možda postoje drugi koji "rade iznutra" i propuštaju informacije u nevladinu organizaciju. Znao je da će i njegovi video dokazi poslužiti svrsi. Razmišljajući o besu izazvanom njegovim "curenjem informacija" i istragom ruske zatvorske službe, Saveljev je rekao da nije dovoljno otpustiti neke stražare ili ih premestiti u druge zatvore. Hteo je da "objasne zašto su učinili ono što su učinili".

"Tek tada bih se osjećao bolje", zaključio je Saveljev.

Priznao da je zviždač

Sada, kada su snimci objavljeni Saveljev je priznao da je upravo on zviždač koji je ruskom udruženju za ljudska prava "Gulagu.net" predao više od 1.000 video zapisa stravičnih mučenja u ruskim zatvorima. Saveljev je zatražio azil u Francuskoj i pobegao iz Rusije u strahu za svoju sigurnost, prenosi BBC.

Video zapisi izazvali su negodovanje u Rusiji ranije ovog meseca, kada su postali dostupni javnosti. Ruske vlasti su u međuvremenu rekle da su pokrenule istrage o navodnim mučenjima i seksualnim napadima u zatvorima i da su otpustile nekoliko visokih zatvorskih funkcionera.
Rusko udruženje za ljudska prava "Gulagu.net" tvrdi da video zapisi nisu samo dokumentovali premlaćivanja, silovanja i ponižavanja zatvorenika, već su dokazali i prirodu zlostavljanja u zatvorskom sistemu.

Saveljev je počeo da deli video zapise aktivistima za ljudska prava posle puštanja iz zatvora u februaru ove godine.

Ponovo pretnje zatvorom

Prošlog meseca zaustavljen je na aerodromu u Sankt Peterburgu dok je putovao u Novosibirsk. Tokom prijave su ga zaustavili i  ispitivali ​​muškarci u civilu koji su rekli da znaju sve o njegovom dopisivanju s Vladimirom Osečkinom, čelnikom Gulagu.net.

"Rekli su mi da me posmatraju šest meseci. Zapretili su mi da će me zatvoriti na 20 godina zbog izdaje i da ću vrlo brzo umreti u zatvoru", kazao je.

"Prvo ćete priznati sve, a zatim ćete biti pronađeni mrtvi u ćeliji", citirao ih je Saveljev. 
Alternativa, kako Saveljev tvrdi, bila je da on sarađuje u istrazi i da prizna da je "Gulagu.net" finansiran iz inostranstva . U tom slučaju, njegova zatvorska kazna bi trajala četiri godine.
"Pravi izbor bio je između života i smrti. Ja sam izabrao život", rekao je Saveljev.

Saveljev tvrdi da je potpisao neke papire u kojima se slaže sa saradnjom s vlastima i da mu je dopušteno da ode.

"Verovatno su mislili da se neću usuditi da pobegnem", rekao je.

Saveljev je ipak pobegao. Ukrcao se u minibus u Rusiji, otišao u Belorusiju, pa u Tunis i na kraju u Francusku. U tranzitnoj zoni vazdušne luke Šarl de Gol u Parizu zatražio je pomoć od policije.

Komentari (0)

Evropa