Evropa

Norveška obaveštajna služba: Napade poput onog u Konsbergu teško je predvideti, verovatno će se ponoviti

Komentari

Autor: AP

24/10/2021

-

13:34

Norveška obaveštajna služba: Napade poput onog u Konsbergu teško je predvideti, verovatno će se ponoviti
Tanjug/AP/Espen Andersen Braathen - Copyright Tanjug/AP/Espen Andersen Braathen

veličina teksta

Aa Aa

Norveška domaća obaveštajna služba kaže da je napade poput onog u Kongsbergu, kada je poginulo pet osoba, veoma teško predvideti i sprečiti, i da će se verovatno ponoviti u tako otvorenom društvu.

"Ovakvi napadi, koje izvrši neka osoba impulsivno i jednostavnim oružjem, ponoviće se. Mislim da to otvara raspravu o rizicima sa kojima moramo da živimo u demokratskom i otvorenom društvu", rekao je za norveški list Aftenposten načelnik za borbu protiv terorizma agencije PST, Kristijan Hogstojl.

Podsetimo, pet osoba je poginulo, a tri su ranjene u norveškom gradu Kongsbergu 13. oktobra kada je Espen Andersen Braten, 37-godišnji danski državljanin, strelama gađao ljude na ulici.

Koliko će ishod biti tragičan u takvim slučajevima u budućnosti, zavisi više od vremena reagovanja policije nego od stepena do kojeg je obaveštajna agencija uspela da ga predvidi, rekao je Hogstojl, dodajući da "nije moguće garantovati da napadi mogu unapred da se zaustave".

PST je 2017. godine obavestio norvešku policiju da je potencijalni terorista Andersen Braten objavio preteći video.

"Nažalost, ima mnogo ljudi koji objavljuju pretnje i govor mržnje. Svake nedelje dobijamo obaveštenja o neverovatnom broju video-snimaka, komentara, fotografija i objava na internetu koji su grublji i ekstremniji od ovog video-snimka", naglasio je Hogstojl.

Kada su ga novinari pitali da li je PST mogao da uradi nešto više kako bi se sprečio napad u Kongsbergu, Hogstojl je rekao da će sačekati zaključke trenutne istrage o tome da li je policija zakasnila da uhapsi Bratena.

On je priznao ubistva, a procena norveške policije je da je očigledna mentalna bolest osumnjičenog bila verovatni uzrok napada. Takođe, iz policije su saopštili da je Braten izbo žrtve nakon što ih je pogodio strelama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa