Evropa

Nemački ministar poručio: Legitimni zahtevi za zaštitu granica EU od priliva migranata

Komentari

Autor: Fonet

24/10/2021

-

21:08

Nemački ministar poručio: Legitimni zahtevi za zaštitu granica EU od priliva migranata
Horst Zehofer - Copyright AP/Michael Sohn

veličina teksta

Aa Aa

Nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer ocenio je "legitimnom" želju da se zaštite granice, nakon što je nekoliko zemalja Evropske unije zatražilo pomoć Brisela za podizanje barijera i sprečavanje masovnog dolaska migranata, javlja AFP.

Poljska je ranije ovog meseca tražila 350 miliona evra i angažovala hiljade vojnika radi izgradnje ograde na svojoj granici sa Belorusijom. Evropska unija optužuje beloruske vlasti da dovoze migrante sa Bliskog istoka i Afrike u Minsk, a zatim ih peške šalju u Uniju u znak odmazde za sankcije EU uvedene zbog gušenja opozicije.

Na pitanje da li je zid na poljskoj granici neophodan, nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer rekao je da je zaštita granica opravdana.

"Za nas je legitimno da zaštitimo spoljnu granicu na način da se spreči ilegalni prelasci granice", rekao je on za Bild.

Porast broja ljudi koji ilegalno prelaze istočnu granicu EU sa Belorusijom veliki je pritisak na države članice koje nisu navikle da se nose sa masovnim dolascima migranata. Zehofer je rekao da će i Nemačka pojačati kontrolu na nemačko-poljskoj granici i da je već raspoređeno osam stotina policijskih timova. "Ako bude potrebno, spreman sam da to još više pojačam", rekao je nemački ministar.

Prema podacima nemačkog ministarstva unutrašnjih poslova, od početka godine granicu između Nemačke i Poljske bez dozvole za ulazak prešlo je oko 5.700 ljudi. Zehofer je prošle nedelje svom poljskom kolegi Mariušu Kaminskom predložio da pojačaju zajedničke patrole duž granice sa Poljskom kao odgovor na sve veći broj migranata. Kaminski je odgovorio da će Poljska ponuditi "punu podršku" za takve mere, navodi AFP.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa