Evropa

Od sledeće godine za ulazak u EU potrebna "dozvola" od sedam evra: Šta je sistem ETIAS i šta to znači za građane Srbije

Komentari

Autor: Euronews Srbija/N. Z.

27/10/2021

-

07:03

Od sledeće godine za ulazak u EU potrebna "dozvola" od sedam evra: Šta je sistem ETIAS i šta to znači za građane Srbije
Od sledeće godine za ulazak u EU potrebna "dozvola" od sedam evra: Šta je sistem ETIAS i šta to znači za građane Srbije - Copyright profimedia, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Nekadašnji predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker još 2016. godine je rekao da "Evropa mora da zna ko prelazi njene granice". Već sledeće godine Evropska unija bi zaista i mogla da počne sa evidencijom svih putnika koji dolaze izvan šengenske zone ukoliko sa radom otpočne, kako je najavljeno, Evropski sistem za putne informacije i odobrenja (ETIAS). 

Reč je o elektronskom i automatizovanom sistemu kojim će Evropska unija moći da vodi evidenciju o putnicima iz zemalja koje nisu u Šengen zoni, a takođe im nije potrebna ni viza za ulazak u istu. To znači da će se odnositi i na državljane Srbije, koji će pre putovanja morati da apliciraju za dozvolu, a taksa koju će morati da uplate iznosi sedam evra. 

Zahtev za ovu ETIAS dozvolu će se podnositi online i apliciranje bi trebalo da traje svega nekoliko minuta. Osim osnovnih ličnih podataka, moraćete da odgovorite i na nekoliko pitanja koja se odnose na putovanja u ratne zone ili u vezi sa kriminalnim dosijeom, a jednom kada dobijete dozvolu, ona će važiti tri godine ili do isteka pasoša.

Iako zvanično odobren još 2018. godine, ETIAS, kako stoji i na sajtu Evropske komisije, trenutno nije u funkciji i očekuje se da će on proraditi tokom 2022. godine.

Šta je ETIAS?

Kako navodi Fronteks, organi za upravljanje granicama država članica EU trenutno imaju malo informacija o putnicima koji su izuzeti od viznog režima za ulazak u EU. ETIAS će stoga biti važno sredstvo za rešavanje ovog jaza u informacijama podržavanjem bezbednosnog pregleda i procena rizika putnika, jačajući unutrašnju bezbednost šengenskog prostora. Sličan sistem autorizacije pre putovanja postoji na primer u SAD, Kanadi i Australiji.

Kako je navela Evropska komisija, ETIAS će u velikoj meri atomatizovan IT sistem kreiran da identifikuje bezbednosne, zdravstvene ili migracione rizike koje predstaljaju posetioci bez vize koji putuju u zemlje Šengena. On će istovremeno olakšati prelazak granica za većinu putnika koji ne predstavljaju takav rizik.

Naime, državljani zemalja koje nisu u EU i kojima nije potrebna viza za putovanje u šengenski prostor moraće da podnesu zahtev za dozvolu za putovanje preko ETIAS sistema. Informacije prikupljene ovim putem omogućiće, kako se navodi, uz puno poštovanje osnovnih prava i principa zaštite podataka, utvrđivanje potencijalnih rizika.

Nakon popunjavanja online obrasca za prijavu, sistem će sprovesti proveru i, u većini slučajeva, izdati odobrenje za putovanje u roku od samo nekoliko minuta. U određenim slučajevima, kada su potrebne dodatne provere putnika, izdavanje odobrenja za putovanja može potrajati do 30 dana.

profimedia

 

ETIAS dozvola za putovanje biće obavezan preduslov za ulazak u zemlje Šengena. Nju će zajedno sa putnim ispravama proveravati graničari prilikom prelaska granice EU. 

Kako navodi Fronteks, konačnu odluku o prelasku spoljne granice donosi država članica EU prve destinacije. ETIAS će sprovesti skrining pre putovanja za putnike koji uživaju bezvizni pristup Šengenskom prostoru i na taj način omogućiti državama članicama da uskrate dozvolu putnicima za koje smatra da predstavljaju bezbednostu pretnju, rizik u smislu iregularne migracije ili javnog zdravlja. Da bi prešli spoljnu granicu, putnici bez vize će morati da imaju i važeću putnu ispravu i ETIAS ovlašćenje.

Iako zasad zvuči kao još jedna birokratska komplikacija, iz EU tvrde da će ovo zapravo olakšati granične provere, obezbediti koordinisanu i usklađenu procenu rizika za državljane trećih zemalja i značajno smanjiti broj odbijanja ulaska na graničnim prelazima.

Kako funkcioniše prijava?

Kako trenutno stoje stvari, građanima više od 60 zemalja sveta viza za ulazak u Šengen zonu nije potrebna. ETIAS dozvola biće potrebna državljanima SAD, Kanade, Australije, državama Zapadnog Balkana. 

Zabrinutost za bezbednost u vezi sa terorizmom i migrantskom krizom zahtevala je i bolje upravljanje sutuacijom, odnosno onima koji ulaze u EU. Ako sve bude u redu i vaša prijava kroz ETIAS prođe dobro, "ulaznicu" u EU trebalo bi da dobijete za svega desetak minuta. 

ETIAS "viza" građanima Srbije omogućava ulazak u bilo koju zemlju u Šengen zoni na 90 dana. Takođe, u periodu od tri godine koliko važi kartica, nije ograničen broj puta koliko neko može da uđe u zemlju Šengen zone. Ona nije preduslov za ulazak u Irsku, Rumuniju, Bugarsku, Hrvatsku i Kipar, odnosno zemlje koje nisu članice Šengena, navodi se na sajtu etiasvisa.com.

Formular se ispunjava online i u prijavi ćete morati da ostavite podatke kao što su ime i prezime, datum i mesto rođenja, informacije o državljanstvu, adresa, mejl i broj telefona, obrazovanje i radno iskustvo, kao i koja je prva zemlja EU u koju ulazite.

Osim ovoga, tu su i pitanja u vezi sa zdravstvenim stanjem, te ona koja se odnose na putovanja u ratne zone, mesta odakle je osoba deportovana ili odbijena, te u vezi sa kriminalnim dosijeom, piše portal schengenvisainfo.com.

Za maloletnike prijavu će morati da radi staratelj ili roditelj, a ukoliko je neka osoba koja se prijavljuje za ETIAS član porodice državljanina EU onda će u prijavi morati da dokaže to.

profimedia

 

Nakon što sve bude ispunjeno, plaća se taksa i proces ide dalje. Sistem će posao dalje odraditi sam - proveriti informacije koje ste upisali, i proveriti faktore rizika. Ukoliko je sve što ste napisali tačno i u redu, proces ne bi trebalo da traje duže od nekoliko minuta. Ipak, postoji mogućnost da zahtev bude odbijen, te u tom slučaju podnosilac zahteva može uputiti žalbu.

Kao što je već pomenuto, taksa iznosi sedam evra i mlađi od 18 godina ne moraju da je plaćaju. Ukoliko je odobrena, ETIAS karta važi tri godine ili do isteka pasoša, odnosno šta istekne prvo.

Inače, jedini dokument koji vam je potreban za podnošenje ovog zahteva je važeći pasoš, a putnicima putnicima će na prelazima da budu skenirani lice i prsti.  

Sistem liči na američki elektronski sistem za odobrenje putovanja (ESTA).

Ipak, ceo sistem i dalje nije u funkciji, a na njegov razvoj uticala je i pandemija koronavirusa. Kako se navodi na sajtu schengenvisainfo.com, čak 34 institucionalna tela radila su na izradi ETIAS sistema, uključujući Evropsku komisiju, Fronteks, eu-LISA (Evropska agencija za operativno upravljanje IT sistemima u oblasti slobode, bezbednosti i pravde), pa čak i Europol.

Komentari (0)

Evropa