Evropa

Energetska kriza u Evropi: Cene gasa u padu nakon Putinove naredbe Gaspromu da popuni zalihe EU

Komentari

Autor: Euronews Srbija, AP, AFP, Fonet, Tanjug

28/10/2021

-

21:33

Energetska kriza u Evropi: Cene gasa u padu nakon Putinove naredbe Gaspromu da popuni zalihe EU
Vladimir Putin - Copyright AP/Vladimir Smirnov

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je Gaspromu koji je u vlasništvu države, da pusti dodatne količine gasa za EU, što je dovelo do momentalnog pada cena gasa.

Cena gasa u Evropi naglo je porasla proteklih nedelja zbog velike potražnje tokom početka ekonomskog oporavka od pandemije koronavirusa.  Drugi problem je što su zalihe gasa u EU smanjene zbog protekle zime koja je bila izuzetno hladna i duga.

Putin je juče, u telefonskom razgovoru sa čelnikom Gasproma, Aleksejom Milerom naredio da počnu sa punjenjem državnih skladišta, prenosi Euronews

Gas stiže posle 8. novembra

Gaspromu je rečeno da počne sa dopremanjem gasa u Austriju i Nemačku posle 8. novembra, jer će do tog datuma Rusija da napuni svoja skladišta gasa.

"To će omogućiti da ispoštujemo ugovore i obezbedimo nesmetano snabdevanje gasom naših evropskih partnera ove jeseni i zime", naveo je Putin i dodao da će time i situacija sa snabdevanjem u Evropi biti normalizovana.

Trenutna situacija je takva da 27 zemalja članica EU, zavisi od Rusije jer iz nje uvozi više od 40 odsto potrebnog gasa.

Berlin traži dokaze da Severni tok 2 ispunjava uslove za izdavanje sertifikata

Pojedini evropski političari kažu da Rusija namerno odlaže isporuku gasa kako bi naterala Nemačku i čelnike EU da ubrzaju izdavanje dozvola za početak rada gasovoda Severni tok 2. 

Nemački energetski regulator saopštio je da očekuje od kompanije Severni tok 2 da pruži uveravanja da istoimeni gasovod ispunjava zahteve tog tela za sertifikaciju, tako što će dostaviti ažurirane informacije o toj infrastrukturi.

"U komunikaciji smo sa kompanijom Severni tok 2 i očekujemo da će biti dostavljeni neophodni dokazi. U Bundesnecagenturi pažljivo proveravamo usklađenost sa regulatornim zahtevima", navodi se u saopštenju regulatora, prenosi Rojters.

Nemačka energetska agencija je takođe navela da razmatra zahtev ukrajinske gasne kompanije Naftogaz i gasne kompanije GTSOU za učešće u procesu sertifikacije Severnog toka 2.

profimedia

 

S druge strane, ruski predsednik Vladimir Putin je najavio da će druga cev gasovoda biti napunjena gasom do sredine ili kraja decembra i poručio da je Rusija spremna da počne da snabdeva Evropu gasom preko Severnog toka 2 čim dobije odgovarajuću dozvolu nemačkog regulatora.

"Prva cev Severnog toka 2 već je napunjena gasom. Ako sutra nemački regulator da dozvolu za snabdevanje, odmah narednog dana će krenuti isporuke, 17,5 milijardi kubnih metara", rekao je Putin u obraćanju u debatnom klubu Valdaj.

Podsetio je da će ovim gasovodom biti isporučivano ukupno 55 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje.

"S obzirom na to da će nestašica gasa na evropskom tržištu, prema našim proračunima, iznositi 70 milijardi kubnih metara, 55 milijardi kubnih metara je dobar obim", rekao je on.

Moldavija počela nabavku gasa iz Poljske

Ranije danas Žozep Borelj, ministar spoljnih poslova EU, optužio je Rusiju da vrši politički pritisak na Moldaviju. 

Moldavija je počela da nabavlja gas iz Poljske i prvi put od osamostaljenja odustala je od ruskog gasa, nakon što sa "Gaspromom" nije uspela da produži ugovor.

Iz Poljske je u Moldaviju stigao prvi milion kubnih metara gasa, a predsednica Moldavije Maja Sandu saopštila je da je Evropska komisija obećala pomoć od 60 miliona evra kako bi se ublažila kriza sa tim energentom, preneo je AP.

Rusija je snabdevala Moldaviju gasom do septembra, kada su propali pregovori o obnavljanju ugovora sa Gaspromom. Ruska kompanija je saopštila da ugovor neće moći da se obnovi dok Moldavija ne plati dug za gas, koji iznosi 610 miliona evra.

Kao prelazno rešenje Gasprom je sa Vladom Moldavije sklopio jednomesečni ugovor, ali je cena gasa znatno uvećana u odnosu na dosadašnju i iznosi 790 dolara za 1.000 kubnih metara.

Evropska komisija objavila je juče da će Moldaviji dati pomoć od 60 miliona evra kako bi joj pomogli da prebrodi novonastalu krizu.

Uzroci krize

Evropa je u energetskom smislu zavisna od gasa, pa su tako i cene električne energije skočile. Petog aprila megavat struje bio je nešto više od 20 evra, da bi petog oktobra prešao cenu od 116 evra. Evropska unija je, prema podacima iz 2019. godine uvezla 90 odsto prirodnog gasa, jer je proizvodnja gasa u samoj Uniji smanjena. Najveći uvoz dolazi iz Rusije, 43,4 odsto u 2020. godini. Unija, takođe, nema ni dovoljne zalihe kupljenog gasa, koje su prošle godine u ovo vreme bile na 95 procenata, dok su sada oko 75 odsto.

"Kriza je pre svega izazvana nerazumnim odlukama Evropske komisije i pojedinim odlukama vlada nekih evropskih država da ne uvezu ruski gas, posle hladne i duge 2020. godine. Evropska skladišta su popunjena na nivou od 75 odsto i to je najniži nivo od 2013. godine", objasnio je za Euronews stručnjak za energetiku Miloš Zdravković.

Euronews Srbija

On ističe da je drugi razlog to što su na vlast u SAD došle demokrate čija je ideologija zelena agenda.

"Trampova vlada je godišnje sponzorisala američki energetski sektor sa 83 do 86 milijardi dolara i tako podsticala niske cene nafte i gasa. Amerika je bila najveći svetski proizvođač nafte i gasa, iako mnogi misle da je to Rusija. Prestankom podrške Savezne američke vlade energetskom sektoru neke od najvećijh kompanija su došle do bankrota. Treći faktor je ekonomski, demografski i industrijski bum Azije. Oni su se naglo oporavili i pokupovali zalihe, tako da sad za evropske zemlje nema dovoljno gasa", rekao je Zdravković.

Komentari (0)

Evropa