Evropa

Papa pozvao učesnike COP26 da ponude efikasne odgovore na probleme sa životnom sredinom

Komentari

Autor: Tanjug

29/10/2021

-

11:16

Papa pozvao učesnike COP26 da ponude efikasne odgovore na probleme sa životnom sredinom
Papa Franja - Copyright AP/Riccardo De Luca

veličina teksta

Aa Aa

Papa Franja pozvao je svetske lidere, koji se sastaju sledeće nedelje na klimatskoj konferenciji UN u Glazgovu, da pruže "efikasne odgovore" na vanredne situacije u vezi sa životnom sredinom i ponude "konkretnu nadu" budućim generacijama.

Govoreći iz Vatikana za BBC, papa je govorio o krizama uključujući pandemiju kovid 19, klimatske promene i ekonomske poteškoće, i pozvao svet da na njih odgovori vizijom i radikalnim odlukama, kako ne bi "propustio prilike" koje predstavljaju aktuelni izazovi.

"Možemo se suočiti sa ovim krizama povlačeći se u izolacionizam, protekcionizam i eksploataciju ili u njima možemo videti pravu šansu za promenu", poručio je papa.

Papa će se kasnije u Vatikanu sastati sa američkim predsednikom Džožefom Bajdenom, čiji paket mera klimatske politike ostaje na čekanju nakon što su demokrate u Predstavničkom domu američkog Kongresa odložile juče glasanje o njegovim planovima potrošnje.

Četiri najveća zagađivača gasovima koji na planeti izazivaju efekat staklene bašte, Kina, SAD, Evropska unija i Indija, najavili su ambiciozne ciljeve uoči susreta na vrhu o klimi COP26, koji u nedelju počinje u škotskom Glazgovu.

Papa Franja i skoro 40 verskih vođa potpisali su početkom oktobra zajednički apel vladama da se obavežu na ambiciozne ciljeve na predstojećoj konferenciji UN o klimi, obećavajući da će učiniti sve kako bi svoje vernike naveli na održivije ponašanje.

Postojala su očekivanja da će papa prisustvovati konferenciji u Glazgovu, ali u poslednjem trenutku Vatikan je saopštio da 84-godišnji katolički poglavar neće otići, ne navodeći razlog, što bi mogao da bude udarac za organizatore COP26, koji su se nadali da će njegovo prisustvo dati dodatnu težinu samitu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa