Fokus

Cure dokumenti pred samit u Glazgovu: Pojedine države lobiraju da ključni izveštaj o klimi bude izmenjen

Komentari

Autor: BBC, Euronews Srbija

21/10/2021

-

10:47

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Pojedine zemlje pokušavaju da izmene ključni izveštaj UN o klimatskim promenama pred samit o klimi u Glazgovu početkom novembra, pokazuje velika količina dokumenata koja je procurila, a u koje je BBC imao uvid.

Otkriva se, piše britanski javni servis, da su Saudijska Arabija, Japan i Australija među zemljama koje traže od UN da ublaže prognozu prema kojoj svet treba brzo da napusti upotrebu fosilnih goriva.

Dokumenti se sastoje od više od 32.000 prijava koje su podnele vlade, kompanije i druge zainteresovane strane timu naučnika koji sastavlja izveštaj u UN. 

Fosilna goriva

Dokumenti pokazuju da brojne zemlje i organizacije tvrde da svet ne mora da umanji upotrebu fosilnih goriva onoliko brzo koliko preporučuje nacrt trenutnog izveštaja. 

U njima, piše BBC na primer, savetnik saudijskog ministarstva za naftu kaže da potreba za brzim akcijama treba da se eliminiše iz izveštaja, dok jedan visoki australijski zvaničnik odbija zaključak da je potrebno zatvoriti elektrane koje rade na ugalj. 

Neke zemlje predlažu novu, skupu tehnologiju kojom bi se ugljen dioksid čuvao pod zemljom. Najviše negativnih komentara iz Švajcarske odnose se na deo izveštaja o tome da siromašnijim zemljama treba finansijski pomoći kako bi prešle na zelenu energiju.

Ovo su samo neki primeri koje navodi BBC. Problem sa nacrtom imaju i Argentina i Norveška.

Manje konzumiranje mesa

Brazil i Argentina, dva najveća proizvođaća goveđih proizvoda i stočne grane u svetu snažno se protive dokazima izloženim u nacrtu da je smanjenje potrošnje mesa neophodno za smanjenje emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte.

U nacrtu izveštaja se navodi da "biljna ishrana može da smanji emisiju gasova staklene bašte do 50 odsto u poređenju sa prosečnom emisionom intenzivnom ishranom Zapada". Brazil tvrdi da ovo nije tačno.

Obe zemlje pozivaju autore da obrišu ili promene neke delove tejsta koji se odnose na "biljnu ishranu", koja igra ulogu u borbi protiv klimatskih promena. Argentina je takođe zatražila da se iz izveštaja uklone pozivi da se uvedu takse na crveno meso i na kampanju "Ponedeljak bez mesa", koja poziva ljude da se odreknu mesa na jedan dan.

Nuklearna energija

Kako se navodi, određeni broj istočnoevropskih zemalja tvrdi da bi nacrt izveštaja trebalo da bude pozitivniji u pogledu uloge koju nuklearna energija može da ima u ispunjavanju klimatskih ciljeva UN.

Indija ide čak dalje, tvrdeći da "skoro sva poglavlja sadrže sklonsot protiv nuklearne energije".

Češka, Poljska i Slovačka kritikovale su tabelu u izveštaju koja otkriva da nuklearna energija ima pozitivnu ulogu u postizanju samo jednog od 17 ciljeva UN za održivi razvoj. Tvrde da to može da odigra ozitivnu ulogu u ostvarivanju većine razvojnih programa UN.

Izveštaje o klimi, inače, svakih šest do sedam godina predstavlja međuvaldin panel o klimatskim promenama pri UN. Taj izveštaj biće ključan za razgovore u Glazgovu.

Ovakvo lobiranje postavlja mnogo pitanja pred početak razgovora u Velikoj Britaniji. Ispostavlja se da zemlje pokušavaju da izbegnu ispunjavanje preporuka UN svega desetak dana pre nego što će se od njih tražiti da se obavežu kako bi usporile klimatske promene i zadržale globalno zagrevanje na 1,5 stepeni Celzijusa. 

BBC je juče pisao i da sudeći po ekonomskim planovima bogatih zemalja za iduću godinu, one ne nameravaju da smanje potrošnju fosilnih goriva,kako bi se došlo do tog cilja.

Komentari (0)

Svet