Fokus

Tunberg o klimatskoj konferenciji u Glazgovu: Neće doneti velike promene

Komentari

Autor: Index.hr

16/10/2021

-

23:32

Tunberg o klimatskoj konferenciji u Glazgovu: Neće doneti velike promene
Greta Tunberg - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Švedska aktivistkinja Greta Tunberg izjavila je da je konferencija o klimatskim promena u Glazgovu COP26 "ključna za budućnost planete", iako se radi o skupu koji "neće doneti velike promene" u toj oblasti.

"U sadašnjem stanju ovaj COP neće doneti velike promene", ocenila je čelnica pokreta Fridays for Future na koncertu za klimu u Stokholmu.

"COP26 i svi međunarodni skupovi imaju potencijal da menjaju stvari jer okupljaju veliki broj ljudi. Zato moramo iskoristiti ovu priliku", dodala je mlada aktivistkinja i naglasila da je "nužno nastaviti vršiti pritisak". 

Na konferenciji u Glazgovu državnici će od 31. oktobra do 12. novembra razgovarati i konkretnije se obavezati na smanenje efekta staklene bašte. 

"Nadam se da ćemo shvatiti da smo pred egzistencijalnom krizom i da u skladi s tim moramo da delujemo", istakla je Tunberg.

Ona smatra da je potrebno "promeniti fokus i spasiti planetu, sadašnjost i životne uslove budućih generacija". 

Prema poslednjoj proceni UN objavljenoj sredinom oktobra, svet kreće prema "katastrofalnom" zagrevanju od 2.7 Celzijusa do kraja veka, pri čemu svaki delić stepena umnožava dramatične posledice za planetu. 

Komentari (0)

Svet