Evropa

Demonstranti blokirali ulicu u Rimu, traže od lidera G20 konkretne mere u borbi protiv klimatskih promena

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

30/10/2021

-

15:50

Demonstranti blokirali ulicu u Rimu, traže od lidera G20 konkretne mere u borbi protiv klimatskih promena
Tanjug/AP/Luca Bruno - Copyright Tanjug/AP/Luca Bruno

veličina teksta

Aa Aa

Više desetina demonstranata blokiralo je ulicu u blizini okupljanja lidera Grupe 20 u Rimu, gde se danas održava samit. Okupljeni su pokušali da od lidera zatraže da preuzmu konkretne mere u borbi protiv klimatskih promena.

Aktivisti su blokirali saobraćajnicu ispred italijanskog Ministarstva za ekološku tranziciju.

Na jednom od transparenata koji su klimatski demonstranti nosili pisalo je "Od Rima do Glazgova, vaša rešenja su problem".

Da podsetimo, sutra se u Glazgovu održava klimatski samit poznat pod nazivom COP26. Lideri će sutra po završetku sastanka u Rimu otići u Glazgov na sastanak o klimi.

Tanjug/AP/Luca Bruno

 

Lideri Grupe 20 danas se sastaju u Rimu, a jedna od najvažnijih tema je aktuelna situacija sa pandemijom kao i njene ekonomske posledice.

U prestonicu Italije stigao je i američki predsednik Džo Bajden, a u nacrtu zajedničkog dokumenta, u koji je Rojters imao uvid, lideri najvećih svetskih ekonomija podržaće ideju da se sa 300 na 100 dana smanji rok farmaceutskim kompanijama za razvoj novih vakcina, lekova i testova tokom pandemije.

Lideri 20 najbogatijih zemalja sveta okupili su se danas na prvom samitu G20 od kako je počela pandemija koronavirusa, a italijanski premijer Mario Dragi poželeo je dobrodošlicu učesnicima u rimskom Kongresnom centru.

Dva velika lidera, predsednici Kine Si Ðinping i Rusije Vladimir Putin ne prisustvuju fizički sastanku, ali će, prema najavi, govoriti putem video linka.

Današnja uvodna sesija posvećena je globalnom zdravstvu i ekonomiji, a lideri najuticajnih zemalja sveta vodiće razgovore o iranskom nuklearnom programu na marginama skupa, preneo je AP.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa