Evropa

Danska premijerka pred istragom zbog ubijanja cele populacije kuna u zemlji: 17 miliona životinja usmrćeno zbog korone

Komentari

Autor: Tanjug

03/11/2021

-

23:43

Danska premijerka  pred istragom zbog ubijanja cele populacije kuna u zemlji: 17 miliona životinja usmrćeno zbog korone
Danska premijerka pred istragom zbog ubijanja cele populacije kuna u zemlji: 17 miliona životinja usmrćeno zbog korone - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danska premijerka Mete Frederiksen suočava se sa istragom zbog ubijanja cele populacije kuna u zemlji prošle godine. Ona je dana negirala da je tada znala da vlada nema zakonska ovlašćenja da naredi taj potez.

Nakon što je na farmama otkrivena mutirana verzija koronavirusa koja se može proširiti na ljude, njena vlada je u novembru 2020. naredila da se ubije svih 17 miliona kuna u zemlji.

Vlada je kasnije priznala da nije imala zakonska ovlašćenja da ubija zdrave životinje, već samo one zaražene koronavirusom, a Morgens Jensen, danski ministar poljoprivrede, podneo je zbog toga ostavku.

"Koji je motiv trebalo da vlada ima da prikrije nedostatak pravne osnove? Dozvolite mi da budem vrlo jasna: nisam znala", rekla je Frederiksen na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Parlament je u decembru pokrenuo istragu o tome da li su i drugi članovi vlade, uključujući i premijerku Frederiksen, znali da ne postoji pravna osnova za odluku, a da su je ignorisali.

Opozicioni poslanici optužili su premijerku da namerno opstruiše istragu koja bi svoje zaključke trebalo da iznese u aprilu.

Istražitelji su hteli da pregledaju tekstualne poruke koje su poslali Frederiksen i zvaničnici iz njenog kabineta, ali su rekli da su one izbrisane, jer su zvaničnici podesili svoje telefone da brišu poruke nakon 30 dana, a Ministarstvo pravde sada radi sa policijom na njihovoj rekonstrukciji.

"Da li će te SMS poruke pokazati nešto novo o mom saznanju o nedostatku pravne osnove? Ne, neće", poručila je Frederiksen.

Zbog odluke vlade premijerke Mete Frederiksen da ubije 17 miliona kuna sa 1.100 farmi izbila je najveća kriza danske vlade od početka pandemije korona virusa.

Komentari (0)

Evropa