Evropa

Papa imenovao ženu za generalnu sekretarku Guvernatorata, drugo mesto po značaju u upravi Vatikana

Komentari

Autor: Tanjug

04/11/2021

-

17:17

Papa imenovao ženu za generalnu sekretarku Guvernatorata, drugo mesto po značaju u upravi Vatikana
Papa imenovao ženu za generalnu sekretarku Guvernatorata, drugo mesto po značaju u upravi Vatikana - Copyright Printskrin/Youtube/Istituto Camillianum

veličina teksta

Aa Aa

Papa Franja prvi put je danas imenovao ženu na drugo po značaju mesto u upravi Vatikana, čime je ona postala najviše rangirana žena u najmanjoj državi na svetu. Na mesto sekretarke Guvernatorata imenovana je italijanska časna sestra Rafaela Petrini (52).

Nova pozicija generalne sekretarke Guvernatorata države Vatikan može se uporediti sa funkcijom zamenika guvernera države ili zamenika gradonačelnika. Guvernatorat nadgleda više od 2.000 zaposlenih, uključujući policiju, vatrogasce, zdravstvenu službu, muzeje, osoblje za održavanje i kancelarijsko osoblje. Tu ulogu je tradicionalno obavljao biskup.

Imenovanje Petrinijeve, koja ima diplomu sa LUISS-a, prestižnog italijanskog poslovnog univerziteta, predstavlja najnoviji pokušaj pape Franje da održi obećanja o poboljšanju rodne ravnoteže data pre mnogo godina, za koja su ženske grupe rekle da su suviše spora u realizaciji.

Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino

 

Papa je u avgustu imenovao italijansku časnu sestru Alesandru Smerili na privremenu poziciju sekretara Vatikanske kancelarije za razvoj, koja se bavi pitanjima pravde i mira. U februaru je imenovao Natali Bekar, francusku članicu sestara misionarki Savijer, za kopodsekretarku Biskupskog sinoda, odeljenja koje priprema glavne sastanke svetskih biskupa koji se održavaju na nekoliko godina.

Takođe, u februaru, imenovao je Italijanku Katiju Sumariju, sudiju, kao prvu ženu promotera pravde u Apelacionom sudu Vatikana. Imenovao je i šest žena na više pozicije u savetu koji nadgleda finansije Vatikana kao i na mesta zamenika ministra spoljnih poslova, direktora Vatikanskih muzeja i zamenika šefa Vatikanske kancelarije za štampu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa