Evropa

SZO: Evropa ponovo u epicentru korone uprkos dostupnosti vakcina

Komentari

Autor: Tanjug/CNN

04/11/2021

-

19:39

SZO: Evropa ponovo u epicentru korone uprkos dostupnosti vakcina
SZO: Evropa ponovo u epicentru korone uprkos dostupnosti vakcina - Copyright AP Photo Valentina Petrova

veličina teksta

Aa Aa

Evropa je zabeležila porast od 55 odsto novozaraženih kovidom 19 u poslednje četiri nedelje, uprkos dostupnosti vakcina, što bi trebalo da posluži kao upozorenje drugim regionima, izjavili su danas zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Osni su ukazali da se Evropa suočava sa potencijalno razornom zimom u kojoj bi pola miliona ljudi moglo da umre od posledica zaraze koronavirusom.

Regionalni direktor SZO Hans Kluge rekao je da je tempo prenosa širom regiona "ozbiljno zabrinjavajući".

„Ponovo smo epicentar“, rekao je Kluge.

"Prema jednoj pouzdanoj projekciji, ako ostanemo ovako mogli bismo da zabeležimo još pola miliona smrtnih slučajeva od kovid 19 u Evropi i Centralnoj Aziji do prvog februara sledeće godine“, upozorio je on.

Direktor programa SZO za vanredne situacije Majk Rajan je rekao da neke evropske zemlje imaju "podoptimalni obuhvat vakcinacijom" uprkos dostupnosti vakcina, preneo je Rojters.

"To je upozorenje za svet da vidi šta se dešava u Evropi uprkos dostupnosti vakcinacije", rekao je Rajan na konferenciji za novinare.

Glavni naučnik SZO Sumija Svaminathan rekla je da je Kovaksin indijskog proizvođača lekova "Barat Biotek" pokazao efikasnost od oko 70 procenata protiv delta varijante.

SZO je u sredu odobrio za hitnu upotrebu vakcinu Kovaksin.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa