Evropa

Potpisan sporazum o vladajućoj koaliciji u Češkoj, da li je to korak ka smeni Babiša?

Komentari

Autor: Tanjug

08/11/2021

-

14:59

Potpisan sporazum o vladajućoj koaliciji u Češkoj, da li je to korak ka smeni Babiša?
Potpisan sporazum o vladajućoj koaliciji u Češkoj, da li je to korak ka smeni Babiša? - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Pet čeških stranaka potpisalo je sporazum o formiranju nove koalicione vlade desnog centra nakon njihove pobede na izborima održanim prošlog meseca, a što je veliki korak ka smeni odlazeće administracije premijera Andreja Babiša.

Stranke, od blago evroskeptičnih Građanskih demokrata ka liberalnoj Piratskoj partiji levog centra, obećale su da će smanjiti budžetske deficite, koji su porasli od prošle godine zbog pandemije korona virusa i povećanja penzija i plata, navodi agencija Rojters.

Stranke su zajedno osvojile 108 mandata u donjem domu Parlamenta koji broji 200 članova na izborima održanim 8. i 9. oktobra.

Tokom kampanje oni su naveli da ih je ujedinila želja da svrgnu premijera Babiša kojeg su optužili za sukob interesa kroz njegovu ulogu osnivača koglomerata Agrofert.

Babiš je uvek poricao da je imao pogrešno postupanje i rekao da je pokrio sve zakonske obaveze samim tim što je firmu prepustio poverilačkim fondovima 2017. godine pre nego što je postao premijer.

Njegov potencijalni naslednik na mestu premijera Peter Fijala rekao je danas da nova koalicija treba da deluje brzo.

"Moramo da rešimo probleme koji muče ljude što je pre moguće i da izvučemo zemlju iz nekoliko kriza u kojima se nalazila - zdravstvene, ekonomske i krize vrednosti", rekao je on.

Osim budžetskog deficita, za koji se očekuje da će ove godine premašiti sedam odsto BDP-a, novu vladu čeka i rast cena energenata i novi talas pandemije korona virusa.

Prema češkim procedurama, potencijalnog premijera Fijalu može da imenuje predsednik Miloš Zeman nakon što aktuelna vlada podnese ostavku posle tekuće sednice Parlamenta, koja počinje kasnije u toku dana i očekuje se da će trajati nekoliko dana.

Komentari (0)

Evropa