Evropa

U Austriji nezaposleni gube novčanu naknadu ako nemaju potvrdu o vakcinaciji

Komentari

Autor: Tanjug

09/11/2021

-

14:39

U Austriji nezaposleni gube novčanu naknadu ako nemaju potvrdu o vakcinaciji
Tanjug/AP/Lisa Leutner - Copyright Tanjug/AP/Lisa Leutner

veličina teksta

Aa Aa

Ministar rada Austrije Martin Koher izdao je jasne smernice Servisu za zapošljavanje (AMS) prema kojem nezaposleni, ako nemaju "3G" dokument kojim dokazuju da su vakcinisani, testirani ili preležali kovid 19, mogu da izgube pomoć za nezaposlene.

Uredba, koju je izdao ministar, predviđa da za odlazak na posao zaposleni mora da ima sertifikat o vakcinaciji, potvrdu o preležanom kovid19 ne stariju od 180 dana ili negativan test.

"Kod AMS moraju da važe ista pravila kao na radnom mestu. Oni koji traže posao, a odbijaju da pokažu 3G potvrdu ne mogu biti preporučeni za posao, a time ne mogu više ni dobijati pomoć", objasnio je Koher u saopštenju.

Na razgovor za posao samo uz potvrdu

Takođe i za doškolovavanje i razgovore za posao primenjuje se "3G" pravilo. Ko na termin za doškolovavanje ne donese potvrdu "3G" za taj dan neće dobiti pomoć za nezaposlene. Onima koji na duži period to odbijaju može i na šest nedelja biti zamrznuta pomoć.

Isto važi i za razgovor za posao - ko ne donese "3G" potvrdu na ovaj termin, gubi pomoć na šest nedelja, a ako se tako nešto ponovi i na osam nedelja. Na četiri nedelje se ukida pomoć ako zaposleni da otkaz zbog "3G" pravila.

Inače, ko dolazi u filijale AMS-a mora da nosi masku više zaštite, oznake FFP2.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa